Ciekawostka: ciasto po pierwszej fermentacji drożdżowej. Podczas mieszania temperatura rośnie z powodu tarcia. Lód dodaje się do drugiego mieszania, żeby obniżyć temperaturę i spowolnić pracę drożdży tj. drugą fermentację - więcej czasu na wyporcjowanie ciasta.
@92feliks: Nie narzekaj. Akurat nasze pieczywo uważam za najlepsze na świecie. Im dłużej pobędziesz poza Polską tym mocniej zatęsknisz za naszym chlebem.
Te ich chleby to jak tostowe albo chałka. Nie są zbytnio apetyczne dla Polaków. Ciężko tam znaleźć normalny polski chleb, ale to w większości krajów na świecie nie znajdzie się polskiego chleba.
Komentarze (50)
najlepsze
ciasto po pierwszej fermentacji drożdżowej. Podczas mieszania temperatura rośnie z powodu tarcia. Lód dodaje się do drugiego mieszania, żeby obniżyć temperaturę i spowolnić pracę drożdży tj. drugą fermentację - więcej czasu na wyporcjowanie ciasta.
@92feliks: Nie narzekaj. Akurat nasze pieczywo uważam za najlepsze na świecie. Im dłużej pobędziesz poza Polską tym mocniej zatęsknisz za naszym chlebem.
A nie, zaraz, to jednak bułeczki będą
Ej, co jest?
Kurde co to ?
@enron:
Już przy pierwszym etapie widać jak byk, że to ciasto drożdżowe.