Masło nagle potaniało, nawet 3 złote za kostkę. Z czego wynika obniżka?
To mogą być nawet działania dumpingowe ze strony sieci, by zdestabilizować rynek - oceniła Agnieszka Maliszewska, dyrektor Polskiej Izby Mleka, która zwróciła uwagę, że koszty produkcji są wciąż bardzo wysokie.
kubaowo z- #
- #
- #
- #
- #
- 216
Komentarze (216)
najlepsze
Orlen też mówi że ma wysokie koszty że taniej nie może być a potem magicznie jak na zawołania 31 grudnia obniżył znacząco ceny wraz wejściem vatu i tyle z tej bajeczki o kosztach bo po tej obniżce i tak ogromne marże wciąż są.
Bo ja pamiętam jak to było z chlebem - zboże 10% na skupie, chleb 10% w sklepie bo przecież chleb jest z mąki/zboża, zboże 10% w dół - chleb stoi bo nagle się okazuje że mąka to tylko ileś % ceny pieczywa.
@marta_am: Olej slonecznikowy to jeden z najmniej zdrowych oleji jaki istnieje. Jak juz musisz uzywac oleju to uzywaj rzepakowego. Optymalnie by bylo uzywac masla klarowanego lub innych zamiennikow, ktore nie zmieniaja smaku a maja wysoka temperature dymienia. W przeciwnym wypadku zwiekszasz ryzyku roznych chorob, w tym raka.
Często powtarzał, że mleczarnie to największe ku#$&*#o tej branży - prezesi z wąsem, w koszulach na krótki rękaw pracujący w tym samym miejscu od kilkunastu/kilkudziesięciu lat dogadują się ze swoimi kolegami na poziomie regionalnym i podbijają ceny. Ponoć nawet nikt się z tym szczególnie nie kryje.
Miał nawet typka, który potrafił napruty dzwonić w piątek/sobotę
Trzy, no, może cztery zł za kostkę to taka akuratna cena, bo siedem to jiz była #!$%@? przesada i dobrze, że wreszcie coś się ruszyło.
teraz trzeba odbudować rynki zbytu w kraju
@Niebieski40: Polska eksportuje produkty mleczarskie głównie do innych krajów UE, eksport na wschód stanowił w 2021 r. jedynie 5%.
https://www.agropolska.pl/produkcja-zwierzeca/bydlo/rekordowa-wartosc-eksportu-polskich-produktow-mleczarskich,1866.html
Znaczy się masło nie jest nikomu potrzebne bo lud margarynę jak za komuny!