Zupa grzybowa z makaronem - Wędrówki po kuchni
Esencjonalna i aromatyczna, pełna grzybowego smaku. Bajecznie prosta w przygotowaniu i jakże pyszna. Kwintesencja jesiennych smaków!
z- 2
- #
- #
- #
- #
- #
- #
Esencjonalna i aromatyczna, pełna grzybowego smaku. Bajecznie prosta w przygotowaniu i jakże pyszna. Kwintesencja jesiennych smaków!
zTradycyjna, polska zupa ogórkowa, gotowana na żeberkach. Pyszna, kwaśna, pachnąca ogórkami i świeżym koperkiem.
zWspaniała grzybowa sałatka pachnąca lasem, która z pewnością Was zaskoczy. To prawdziwa uczta, pachnąca lasem!
zDelikatne, krucho-drożdżowe ciasto wypełnione wytrawnym farszem to świetna przystawka na świąteczny stół, bądź też na każdą inna okazję. Paszteciki są pracochłonne, ale ten smak wynagrodzi Waszą ciężką pracę. Ciasto na paszteciki jest doskonałe i niezawodne, sprawdza się nie tylko w...
zCiasto zdecydowanie przyciąga swoim wyglądem. Ma przepiękny, jakże wiosenny kolor. Jest delikatne i wilgotne w smaku. Granat spełnia tu bardzo ważną rolę, gdyż przyjemnie komponuje się z całością. Proste w przygotowaniu ciasto, zachwyci gości i ozdobi każdy stół.
zPapryka to chyba jedno z najbardziej popularnych warzyw, jakie lubimy faszerować. W mojej kuchni często pojawiają faszerowane warzywa. Od pieczarek, cukinii, porów, po bakłażany, cebule i ziemniaki. Jest to świetny pomysł na szybkie i pożywne danie, a przepis zawsze można tak...
zZalewajka – tradycyjna, wiejska zupa. Prosta i niezwykle smaczna od lat obecna w kuchni świętokrzyskich czarownic. Jest bardzo popularna nie tylko w regionie Gór Świętokrzyskich, ale chyba w całym kraju. Swoją popularność zawdzięcza prostocie składników i łatwości przygotowania. Najlepsza...
zLubię wrześniowe słońce. Słońce, przed którym nie uciekasz, a którym rozkoszujesz się. Ma zapach ciepłego wiatru, jest delikatne i ciepłe jak rumieńce na owocach róży, która właśnie dojrzewa. To idealny moment, aby wybrać się na spacer, nazbierać trochę czerwono-pomarańczowych owoców i...
zCarnlough to niewielka wioska położona wzdłuż wybrzeża East Antrim w Irlandii Północnej na nad zatoką o tej samej nazwie. Jest domem dla jednego z najpiękniejszych, kamiennych portów na tym wybrzeżu. W osłonie potężnego muru portowego kołyszą się wygodnie małe łodzie.Port został...
zPulpety znane są w kuchniach narodowych wielu krajów. Różnią je: mięso, przyprawy i sosy. Wystarczy dodać do wieprzowiny trochę jagnięciny, a przeniesiemy się do Chorwacji. Z odrobiną parmezanu i sosu pomidorowego wylądujemy w małym włoskim miasteczku. Warto więc trochę poeksperymentować,...
zDziś zabieram Was do Portugalii – kraju, gdzie mają szczególne zamiłowanie do zup. O wiele częściej aniżeli w Polsce, spotkać tu można zupy kremy. W każdym centrum handlowym są bary, w których jedynym daniem są spore porcje pożywnych zup. W kuchni portugalskiej przeważają dość proste i...
zOd zawsze bardzo ważnym elementem dla mnie było wspólne jedzenie posiłków przy stole i cała oprawa z tym związana. Niestety w dzisiejszych czasach niedziela jest jedynym dniem tygodnia, w którym możemy cieszyć się wspólnym posiłkiem i sobą na wzajem. Dlatego staram się, aby ten czas...
zSernik to popularny i ponadczasowy deser. Polskie serniki znane i lubiane są jednak nie tylko w naszym kraju. Może o tym świadczyć fakt, że przepis na sernik krakowski - nazywany również sernikiem z kratką, znalazł się w jednej z książek kulinarnych jednego z najsłynniejszych cukierników...
zProste i szybkie ciasto ucierane, pachnące wanilią i słodkimi truskawkami. Smakuje wyjątkowo w towarzystwie filiżanki dobrej kawy!
zWspaniała, lekka przekąska, którą przygotujecie w kilka chwil! Świetnie sprawdzi się na imprezach i rodzinnych przyjęciach!
zLato to wspaniały czas, kiedy możemy cieszyć się świeżymi warzywami i owocami, których jest w tym czasie pod dostatkiem. To idealna pora, aby zatrzymać smaki lata na dłużej i cieszyć się nimi zimową porą. W mojej spiżarni jak co roku o tej porze półki powoli wypełniają się słoikami...
zDobry kawałek mięsa w połączeniu z delikatnym, ale jakże aromatycznym sosem tworzy niesamowicie pyszne danie!
zDziś zabieram Was do cudownej i słonecznej Toskanii, gdzie wszystko smakuje inaczej, lepiej, pełniej. Skromna, prosta, tradycyjna, naturalna i wyrafinowana – tak w skrócie mówi się o toskańskiej kuchni. I właśnie ten dżem taki jest. Niesamowicie prosty w przygotowaniu, smaczny, no i ten...
zMiasteczko Whitehead położone jest u północnego wejścia do zatoki Belfast Lough na wschodnim wybrzeżu hrabstwa Antrim w Irlandii Północnej. Leży u podstawy Muldersleigh Hill między wapiennymi klifami Whitehead, a czarnym wulkanicznym klifem zaskórnika, z latarnią morską na górze,...
zSłodki Sos Chili - popularny szczególnie w kuchni Azjatyckiej. Jego wyjątkowy smak idealnie pasuje do ryb, owoców morza czy sushi. Ja zakochałam się w nim całkiem nie dawno. A wszystko zaczęło się od wizyty w tutejszej restauracji. Jako starter zamówiłam krewetki w tempurze, dodatkiem do...
zWykop.pl