Mirki, warzę jutro moje pierwsze piwo wędzone. Zastanawiam się czy chmielić na aromat czy nie, boję się że chmiel przykryje aromat wędzonki. Jakie macie doświadczenia? Dodam, że piwo ma być lekko dymione, zasyp słodu wędzonego to niecałe 50%.
#piwowarstwo
@psychotron:
Doznania smakowe z późnego chmielenia nie przykryją walorów 50% wędzonki. Wal śmiało co chcesz
Mirki z Rzeszowa, kupię gdzieś w naszym mieście dwutlenek chloru? Na allegro jest Armex 5 za 30zł+17zł przesyłka. Znacie jakieś inne preparaty zawierające ClO2, czy nie opłaca się jeździć po mieście i lepiej zakupić przez neta?
#piwowarstwo
@psychotron: Chemie najlepiej kupowac w sklepie z chemia. :) Wychodzi kilkukrotnie taniej niz w sklepach piwowarskich. Np nadweglan sodu w alepiwo kosztuje 4,90zl za 100g (250g jest aktualnie niedostepny) w sklepie z proszkami do prania itp 7zl za 1kg.
@Quimeen: Ale kupujesz go jako oxi akszyn czy jako czysty nadwęglan? Ciekawi mnie to. Ja w sumie jadę na piro bez problemów ale można by to zmienić.
Mirki czy można weizena klarować żelatyną?
Robię dwie warki pszenicznego na tych samych drożdżach, jedną warkę chcę pozostawić mętną a drugą sklarować.
Czy nie odbje się to źle na smaku oraz aromacie? Po klarowaniu nie straci bananów i goździków?
#piwowarstwo
@psychotron: raczej jestem w stanie otrzymać klarowne piwo bez takich zabaw, ostatnio AIPA była klarowna, tylko mętniała na zimno. Myślę że na to pomoże białkowa + cc, ale nie miałem czasu na cc. Oczywiście przy gorszej partii słodu może nie być tak różowo.
...to tylko najnowsze aktywności użytkownika psychotron
Zobacz wszystkie dodane znaleziska, komentarze i wpisy korzystając z menu powyżej.