Mirki, kiedy zagotowuję słoiki z przetworami, mogą one wystawać ponad poziom wody w garnku? Wszystkie garnki mam za niskie :/ Próbowaliście może 'zagotowywać' w piekarniku? Kiedyś słyszałem o tej metodzie ale jestem sceptycznie nastawiony.
@Thou: jeśli mówisz o pasteryzacji, to ogolnie powinno sie robic tak, ze zalewasz słoiki woda do 3/4 wysokości. Jeśli tylko tego przestrzegasz to spokojnie mogą wystawać.
@CyganskiKsiaze: Korzystam z przepisu @wuju84 z TEGO wpisu i właśnie tak 1/4 słoika wystaje ponad wodę. Pasteryzuję nakrętką do góry, potem po wyciągnięciu stawiam dnem do góry, si?
@corrs możesz opowiedzieć jak to sięrobi w piekarniku, pls?
możesz opowiedzieć jak to sięrobi w piekarniku, pls?
@Thou: Jasne. Pasteryzacja na sucho polega na tym, że wkłada się słoiki do piekarnika i ustawia na ściereczce, nie powinny się ze sobą stykać oraz nastawia piekarnik na 120-130 stopni. Pasteryzuje się jakieś 30 min. Potem jak w metodzie mokrej słoiki do góry nogami do ostygnięcia. Metoda na sucho nie nadaje się do weków tylko do słoików zakręcanych.
#pytanie #gotujzwykopem #gotujzmikroblogiem #przetwory #sloiki
@corrs możesz opowiedzieć jak to sięrobi w piekarniku, pls?
@Thou: Jasne. Pasteryzacja na sucho polega na tym, że wkłada się słoiki do piekarnika i ustawia na ściereczce, nie powinny się ze sobą stykać oraz nastawia piekarnik na 120-130 stopni. Pasteryzuje się jakieś 30 min. Potem jak w metodzie mokrej słoiki do góry nogami do ostygnięcia. Metoda na sucho nie nadaje się do weków tylko do słoików zakręcanych.