Wpis z mikrobloga

Mirki,
Po schłodzeniu brzeczki wyszedł mi za wysoki ekstrakt. Z racji tego, że wcale nie zależy mi na wysokim blg a raczej na wstrzelenie się w założone blg to potrzebuję rozcieńczyć trochę tę brzeczkę. Czułem po kościach, że za dużo mi odparuje i skoczy zdrowo ekstrakt i dlatego do osobnego garnka spuściłem na koniec filtracji jeszcze trochę brzeczki. W zasadzie ma ona ekstrakt 2 blg.

I tutaj pytanko do Was:
Lepiej rozcieńczyć przegotowaną wodą czy tymi wysłodzinami po wcześniejszym przegotowaniu? Jak długo gotować tego cienkusza?
#piwowarstwo
  • 2
@grymberg
Chyba lepiej czystą wodą. Kopyr tłumaczył ze poniżej pewnego granicznego blg(różnego zależnie od źródła) mogą się do piwa dostać niepożądane garbniki czy coś w ten desen