Aktywne Wpisy
mirko_anonim +31
✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Wyrzucić to z siebie musze bo nie wytrzymam.
Moi rodzice ogólnie w swoim życiu wpadli w dosyć potężne długi. Ojciec umarł i spadło to na moje i mamy barki. Po 10 latach ciężkiej pracy w końcu udało się wyjść na zero z czego jestem bardzo dumny, że jako 18-latek od razu po maturze ogarnąłem temat. Ogólnie wzbudza to u mnie strach przed kredytami i obiecałem sobie, że nigdy nie
Wyrzucić to z siebie musze bo nie wytrzymam.
Moi rodzice ogólnie w swoim życiu wpadli w dosyć potężne długi. Ojciec umarł i spadło to na moje i mamy barki. Po 10 latach ciężkiej pracy w końcu udało się wyjść na zero z czego jestem bardzo dumny, że jako 18-latek od razu po maturze ogarnąłem temat. Ogólnie wzbudza to u mnie strach przed kredytami i obiecałem sobie, że nigdy nie
Joncrow +28
#tarot #logikarozowychpaskow
zostawiasz plusa i zadajesz pytanie.
dostajesz odpowiedź w trzech kartach.
zostawiasz plusa i zadajesz pytanie.
dostajesz odpowiedź w trzech kartach.
pieke dobre chleby, dobre ciasta i ciastka, ale bagietki mi nie wychodzą za diabła...
może ktoś się podzieli?
może @SOLGAZ w swoich wypasionych piekarnikach coś piecze?;)
#chleb #ciasto #domowapiekarnia #chlebdomowy #bulki
Fanstastyczne są, ale polecam użyć świeżych drożdży.
czyli do wyprobowania, tylko przelicze wszystko na sensowne jednostki:)
a ta maka to zwykla pszenna jak rozumiem?
@frojdzygmunt: prawak w kuchni?( ͡° ͜ʖ ͡°)
nie mam zwyklego zakwasu pszennego, nigdy nie byl mi potrzebny
Jak robię bagietki, przygotowuję zaczyn. Zazwyczaj jest to mąka, woda i troszkę drożdży, tak mniej więcej gram lub dwa. Zostawiam na 12h i dodaję do ciasta końcowego. To jest poolish. Jest jeszcze biga i pate fermentee czy jakoś tak.
Robiłem bagietki bez zaczynu i były ok, ale w smaku były dość kwaśne (w sensie dawały taki posmak w ustach). Te z zaczynem są bardziej mięsiste i
daj jakiś przepis jak możesz
dzis taki wielkolud mi wyszedl, ok 1.5 kg zywej wagi:)
#bojowkapiekarska
pieczesz na blaszce czy w naczyniu zeliwnym?