Wpis z mikrobloga

Efekt porannej defekacji po ostrym melanżu.

Kac kupa towarzyszy ludzkości odkąd wynaleziono alkohol.

Jest ona zazwyczaj punktem zwrotnym w stanie ciała i umysłu zwanym kacem. Z punktu widzenia stolca i defekacji po ostym melo, kac kupą możemy podzielić stan kaca na 2 części: 1-sza przed defekacją, faza dużego kaca, często utrzymującego się lub o tendencji rosnącej oraz fazę 2-gą która rozpoczyna się po otwarciu jelita i opróżnieniu go z kac kupy, charakteryzującą się nagłą poprawą samopoczucia.

Kac kupa posiada często charakterystyczny zapach, wyjątkowo intensywny. Śmierdzi jak rozkładające się na słońcu ścierwo, największa fekalia.

Jeśli chodzi o konsystencję- posiada zazwyczaj twardą, stałą (choć są częste wyjątki od tej reguły).

Barwa zazwyczaj odpowiada spożywanym dzień wcześniej płynom i pokarmom i tak np: szpinak: brązowo-zielona, wina owocowe: rudo-brązowa, pizza i produkty z makaronem: jasno-brązowa. Czasami w wyniku podrażnienia błony śluzowej żołądka na skutek picia mocnych alkoholi i połączenia tego np z kwasem acetylosalicylowym (aspiryna, polopiryna) dochodzi do miejscowych krwawień z ścian żołądka i wtedy kac kupa ma barwę czarno-brązową na skutek trawienia enzymatycznego hemu obecnego w krwinkach czerwonych krwi.

#definicja #kackupa
  • 4