Wpis z mikrobloga

#piwowarstwo Mirki, wiecie może dlaczego tak ciężko ostatnio o pszenicznego brewkita w normalnej cenie? Nawet głupi coopers co zawsze był wszędzie dostępny teraz rzadko i to o 1/3 drożej? Mam problem z utrzymywaniem temperatury fermentacji i zdarza mi się apteka, ale to taka dupa trochę, żeby nie dostać pszenicznego:(
  • 5
@Wafellini:
apteka to mogą też dać wrażenie intensywne fenole z nutką rozpuszczalnika. Jak najbardziej wysoka temperatura może dawać efekty apteczne - tutaj też inna kwestia, co delikwent rozumie pod pojęciem "apteka" ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@BrowarPERUN: moze to prawda, ale czytalem wypowiedz o tym ze moze sie tak zdazyc tylko "na kartce", bo przy bardzo wysokiej temperaturze inne posmaki jak bimber albo estry beda tak wystrzelone w kosmos ze tych fenoli (mimo sporego stezenia) nawet nie zauwazysz, albo po prostu nie beda one najwiekszym problemem wysuwajacym sie na pierwszy plan.

Nie znam sie na piwowarstwie, nie neguje Twojej wypowiedzi. Przytaczam jedynie czysto teoretyczna wiedze ktora gdzies