Wpis z mikrobloga

Wojciech Zalewski u Damiana Parola o GMO - c-c-c-combobreaker

Tekst składający się z kilku krótkich segmentów przedstwiających ciekawostki na temat GMO autorstwa kogoś, kto zawodowo zajmuje się badaniem tematyki. O tyle warto, że nawet dobrze obeznany amator nie jest w stanie przedstawić zagadnienia lepiej niż ekspert. Dlatego przeczytajcie i wykopcie pls.

#nauka #liganauki #gruparatowaniapoziomu #gmo #mikroreklama

Rys: Złoty ryż GMO wzbogacony w prekursory witaminy A w porównaniu ze zwykłym ryżem. Niedobór witaminy A zabija rocznie 500 tys. osób. Złoty ryż przez lobbying ze strony (tu uzasadnione pojęcie) ekoterrorystów z Greenpeace nie wszedł jeszcze do użycia.
Sierkovitz - Wojciech Zalewski u Damiana Parola o GMO - c-c-c-combobreaker

Tekst s...

źródło: comment_Q6oyITaEPYN2PwHDet11YigpFa3DYR2S.jpg

Pobierz
  • 26
  • Odpowiedz
@Sierkovitz: A ile miliardów dolarów wydano już na te badania? Tymczasem 50g marchwi dziennie całkowicie zaspokaja zapotrzebowanie na witaminę A. Świat potrzebuje modernizacji rolnictwa, a nie GMO.
  • Odpowiedz
@Bolszoj: Opracowanie złotego ryżu kosztowało raptem 2,6 mln $. Uprawiaj marchew w Wietnamie - powodzenia. Myślisz, że gdyby to było takie proste, to ludzie doprowadzaliby swoje dzieci do ślepoty?
  • Odpowiedz
@derincon: Kupne nasiona mają szereg zalet - są posortowane pod względem wielkości co powoduje, że maszyny lepiej je rozsiewają, są potraktowane środkami zabezpieczającymi przed grzybami, no i oczywiście dzięki temu, że są hybrydami dają znacznie większe plony - efekt zanika w kolejnych pokoleniach.
  • Odpowiedz
@Sierkovitz: Masz jakieś źródło z kosztorysem projektu?
Marchew pochodzi z Azji, jest uprawiana w Wietnamie, ma nawet oparcie w lokalnej kuchni, choćby jako Đồ Chua. Tak skrajny problem awitaminozy dotyka najbiedniejszy procent społeczeństwa. Tym ludziom potrzeba wiedzy i narzędzi pozwalających na zastosowanie tej wiedzy. I nie mam nic przeciwko GMO samemu w sobie, problem mam z tym, że nie znamy dalekosiężnych skutków tak poważnych ingerencji na przestrzeni 50-100 lat. Już nieraz
  • Odpowiedz
@Bolszoj: Jest produkowana przez bardzo krótki czas - tylko w zimie jest wystarczająco chłodno. Więc przez większość roku nie ma takiej możliwości. Czasy barszczu sosnowskiego i dzisiejsze nie są porównywalne a ryż nie ma fitness > niż gatunki naturalne więc analogia jest z dupy.
  • Odpowiedz