Wpis z mikrobloga

Blok z piersi kurczaka
„Na ostro z nutą słodkości”
(danie z szynkowaru na 1,5 kg mięsa)

Składniki:
- 2 sztuki piersi z kurczaka
- 100 g suszonej żurawiny
- przyprawy: gyros, pieprz, chili, sól, słodka papryka, bazylia

Polecamy:
- szynkowar
- woreczki foliowe do szynkowaru
- termometr analogowy

Przepis:
Piersi dokładnie natrzyj przyprawą do gyrosa, pieprzem, chili, solą, słodką papryką oraz bazylią (ilość przypraw powinna być dwa razy większa niż w przypadku pieczenia mięsa). Następnie pozostaw przyprawione piersi na dobę w lodówce. Na drugi dzień namocz żurawinę przez 15 minut w letniej wodzie i dokładnie ją obmyj. Piersi delikatnie ponacinaj, tak aby umieścić w mięsie żurawinę, możesz również część żurawiny włożyć luzem między piersi, które w całości włożysz do szynkowaru. Naczynie zamknij i umieść w jego pokrywie termometr. Całość włóż do garnka z wodą, ustaw minimalne grzanie. Kiedy mięso w środku osiągnie temperaturę 70ºC zakończ parzenie, a szynkowar umieść w zimnej wodzie. Kiedy ostygnie, mięso schowaj do lodówki. Na drugi dzień potrawka gotowa jest do spożycia. Aby wygodniej było wyjąć mięso z naczynia można je przelać gorącą wodą.

Smacznego!
... bo domowe jest lepsze!

#browin #biowin #gotujzwykopem #jedzzwykopem
Pobierz Browin - Blok z piersi kurczaka
„Na ostro z nutą słodkości”
(danie z szynkowaru na ...
źródło: comment_PKXC0pqG5hpXIXlQWFKYaPMsiKTWbp6U.jpg
  • 1