Wpis z mikrobloga

@Kliko: to w takim razie już jestem pewien, że segwit jest powodem czyszczenia mempoola, czyści go komplenie, przechodzą transakcje prawie darmowe, piękna sprawa, aż chce się korzystać z sieci teraz.

Jak myślicie, do ilu dojdzie?

@Kliko: mam nadzieję, że kiedyś 100% bo niby dlaczego by nie?
@pawlo74

Bardzo fajnie, a co się stało, wrócił syn marnotrawny? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Nie wrócił.

to w takim razie już jestem pewien, że segwit jest powodem czyszczenia mempoola

Myślę, że już prędzej batching transakcji.
@Smule Też w pierwszej chwili o tym pomyślałem, ale potem przypomniałem sobie o batchingu, więc postanowiłem sprawdzić inny wskaźnik https://outputs.today/

EDIT: Patrzyłem na złą zakładkę (ratio zamiast outputs). Czyli batching odpada i faktycznie wszystko z powodu spadku liczby transakcji.
@pawlo74: Rośnie, ale nie ma już takiego hype i temat mocno ucichł. Ludzie nie biją się już o rejestrację na giełdach. Do tego sezon altów się skończył więc ludzie nie wysyłają już masowo BTC na giełdy. Wysłanie BTC na giełdę to dwie transakcje (jedna na indywidualny adres i druga giełdy na hot/cold wallet), więc różnica jest dość duża.

@Kliko: Też się zastanawiałem, ale przecież żadna duża giełda nie dodała ostatnio
@Smule: dodam, że Coinbase to naprawdę żenada, że nie ma tego do tej pory. Taki Bitstamp nie pobiera teraz żadnych opłat za wypłatę BTC, żadnej zero, tyle ile masz tyle wypłacasz na swój portfel a segwit i baczowanie mieli już chyba jako pierwsi.