Wpis z mikrobloga

Kajzerki. Po tygodniach testów znalazłem przepis godny tej nazwy. Bułki niezbyt wyrośnięte, dość mięsiste, ale jednocześnie delikatne i pyszne. Skórka cieniutka, przez pierwszych kilka godzin chrupiąca.
https://www.wykop.pl/link/4369397/kajzerki/
Uprzejmie proszę o wykop.
Najtrudniejsze jest formowanie. Zajęło mi kilka prób dojście do ładnego rezultatu, który potem znów utraciłem. Obecnie myślę że to przez mąkę, która ma trochę mało glutenu w sobie i nie była w stanie utrzymać struktury, bo nie związała całej wody i potem fałdki się sklejały. Wciąż były ładne, ale już nie aż tak - tak to bywa jak coś wychodzi dobrze, a potem już mniej. Obecnie dodaję do ciasta gluten osobno (przy okazji go zużyję), a potem kupię sobie mąkę z kanadyjskich ziaren, bo one mają zazwyczaj dużo glutenu (pewnie będę musiał uważać w drugą stronę i robić bardziej mokre ciasto).

#bojowkapiekarska #chleb #bulki #gotujzwykopem #pieczzwykopem
Pobierz tptak - Kajzerki. Po tygodniach testów znalazłem przepis godny tej nazwy. Bułki niezb...
źródło: comment_Uqw6XKR06uTS6gAWd6FvyUHGwEq7j4fL.jpg
  • 5