Aktywne Wpisy
Ryneczek +1068
Plusują przeciwnicy palenia. Najgorszy możliwy nałóg, ponieważ ma bezpośrednie przełożenie na zdrowie osób postronnych i angażuje je w ten cały śmierdzący proceder. Oni są gorsi od narkomanów. Gdy ćpun daje sobie w żyłę, to nie obrywam jego porcją heroiny. Gdy przechodzi obok mnie palący, to mimowolnie jestem narażony na wdychanie tej trucizny i bierne palenie (w USA ginie przez to 50k ludzi rocznie). Oczywiście palacz spyta "Hej, gdzie moja wolność". A ja
Balonowy21 +39
#wybory Nie minęło nawet tydzień od wybór, a już Tomasz Siemoniak z Koalicji Obywatelskiej zapowiada koniec programu 300 tysięcznej armi. Oznacza to fale zwolnień, likwidację jednostek wojskowych jak za czasów 2007-2015, a pewnie także zerwania kontraktów zbrojeniowych. Oczywiście to również z pewnością powrót do koncepcji, żeby cała Polskę wschodnia oddac w ręce napastnika i bronić się dopiero na linii Wisły. Na pewno możemy się czuć bezpieczni, gratulacje wyboru Polacy..
#wino #miod #pszczelarstwo #piwowarstwo
#winiarstwo
nastawiałem dwójniaka w 2010r., do 2017 leżał w fermentorze.
generalnie, czasy leżakowania i dojrzewania podawane na różnych portalach są nieco przesadzone. Jeśli nie zależy Ci na maksymalnej klarowności i miód Ci schodzi regularnie, to 2-4 lata na trójniaka a 5-8 lat na dwójniaka wystarczy.
Generalnie - miody są dość wdzięczne, stosunkowo proste w produkcji i trudno coś tu spieprzyć, zdecydowanie łatwiejsze niż piwo. Zdecydowanie nie polecam sycenia - tracisz sporo
W zasadzie to był dwuipółniak 39 plato - zszedł po 6 miesiącach do 1 plato, więc mu trochę dorzuciłem miodu, w przeliczeniu - 46-47 blg początkowej. Z wyliczeń wyszedł jakieś 19-20% alko, całkiem mocny, ale to wynik dużej i zahartowanej matki drożdżowej, III pokolenie.
Przypraw używałem przy trójniaku - wrzucałem je po 3. przelaniu, gdy potem miało leżakować 9-12 miesięcy przed rozlewem do butelek. Bezpośrednio do leżaka (ok 20l): laski
A jeszcze pytanie co do leżakowania - w jakiej temperaturze? Zamierzam po jakimś miesiącu, po ustaniu burzliwej, wyrzucić to do piwniczki, tylko w zimę może tam
Fermentacja nie powinna być zbyt ciepła - dobrze, aby na zewnątrz fermentora było 17-18C, wtedy drożdże pracują stabilnie i fermentują głębiej.
Jeśli ustanie fermentacja, to nie powinno, a wręcz przeciwnie - w niższej temperaturze osady łatwiej opadają. Ale obawiam się, że miesiąc to może być za mało na fermentację burzliwą, ja zwyczajowo uznaję że fermentacja jest zakończona po 3 miesiącach
30gr na 20l powinno wystarczyć. Na cichą, tak jak chmielenie na zimno, możesz uprzednio zalać wrzątkiem by puściło więcej aromatu
Chodzi Ci o Propolis Brewing?
Najpierw pomyślałem o kwestiach związanych z weterynarią, ale skoro zrobiono piwo z byczymy jądrami, to propolis też by przeszedł. Po spełnieniu paru wymogów i zaznaczeniu tego składnika na etykiecie - to nie widzę przeciwskazań, aby zgodnie z prawem wykonać takie piwo.