Wpis z mikrobloga

CIELAK NA DZIŚ ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Charolaise, czyli rasa bydła mięsnego. Jest to największa pod względem kalibru i masy ciała francuska rasa mięsna. Została wyhodowana w centralnej Francji, w regionie Saone et Loire, a wywodzi się bezpośrednio od bydła roboczego z okolic Charollais. Jałówki osiągają dojrzałość hodowlaną między 18. a 24. miesiącem życia. Masa dorosłych krów wynosi 700-900 kg, a buhajów 1000-1200 kg przy wysokości w kłębie odpowiednio: 140 i 150 cm. Rasa ma bardzo wysokie przyrosty dzienne młodych zwierząt (do 1600 g)

#codziennakrowa

Abiz - CIELAK NA DZIŚ ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Charolaise, czyli rasa bydła mięsnego. Jest to n...

źródło: comment_ohP4VySBqmtqW582faEcRYL7xQjjbuHr.jpg

Pobierz
  • 6