Wpis z mikrobloga

A tu coś na rozluźnienie i chill

Koncentrat Coopers'a (z dołączoną torebeczką drożdży piwowarskich), biały cukier, woda.

Wyposażenie:

Balon szklany lub plastikowy pojemnik fermentacyjny o pojemności 30-34L.
Rurka fermentacyjna, korek do balonu.
Łyżeczka miarowa do cukru.
Naczynie o pojemności 4-5L (np. garnek) i długa plastikowa łyżka do mieszania.
Wskaźnik zawartości cukru (cukromierz) i termometr.
Wężyk plastikowy o długości ok. 1,5 m (jeśli pojemnik nie ma kranika).
Kapslownica i kapsle.
45 mocnych, sprawdzonych, ciśnieniowych butelek do piwa np. Typu "Europa" o pój. 500ml

Mycie i sterylizacja:

Podczas całego procesu bardzo ważne jest zachowanie wyjątkowej czystości, tak naczyń, jak i oprzyrządowania. Balon szklany (pojemnik fermentacyjny), butelki i pozostałe wyposażenie myjemy płynem do mycia naczyń. Następnie wszystko dokładnie płuczemy w ciepłej wodzie. Pojemnik fermentacyjny, naczynie i łyżkę sterylizujemy, opłukując je wrzącą wodą. Nie sterylizujemy balonu i butelek, gdyż gorąca woda może spowodować popękanie szkła.

#adrianpolak #beatazroksy ( )