Wpis z mikrobloga

Knedle ze śliwkami
Przygotowanie: 25 minut Gotowanie: 5 minut Porcja: 580 kcal Składniki na 4 porcje

Knedle ze śliwkami
Pierogi, kluski i knedle
Czas przygotowania:
25 min.
Kalorie:
580 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3.47 z 89 głosów)

Danie wegetariańskie
Szybka kuchnia
Na kartę się opłaca! Minuty, SMS-y i MMS-y bez limitu do wszystkich + 15 GB netu i rok ważności konta tylko 25 zł! Sprawdź najchętniej wybieraną ofertę od Virgin Mobile.
Chcę poznać ofertę.
Nie jestem zainteresowany.
Składniki

70 dag ugotowanych ziemniaków
1 i 1/2 szklanki mąki
jajko
1/2 kg śliwek węgierek
1/2 szklanki cukru
cynamon
3 łyżki masła
2 łyżki bułki tartej
sól
Przygotowanie

Śliwki umyć, osuszyć, wydrylować i oprószyć cynamonem. Ziemniaki przepuścić przez praskę lub zemleć w maszynce do mielenia mięsa.
Ziemniaki przełożyć na stolnicę, wbić jajko, dodać mąkę, szczyptę soli, zagnieść jednolite ciasto. Fragment odkroić, uformować z niego wałek o średnicy ok. 4 cm i kroić w kawałki po 3 cm.
Kawałki ciasta rozpłaszczyć na okrągłe placuszki. Na każdy nakładać śliwkę i wsypywać pół łyżeczki cukru. Ciasto zlepić nad śliwką i nadać całości kulisty kształt. W ten sam sposób przygotować knedle z reszty ciasta.
Knedle wrzucać do osolonego wrzątku, gotować 4 minuty od ponownego zawrzenia wody. Wyjmować ostrożnie łyżką cedzakową. Bułkę tartą zrumienić na patelni na rozgrzanym maśle. Przed podaniem polać knedle.
PAMIĘTAJ
Do ciasta na knedle najbardziej nadają się ziemniaki mączyste.
Ciasto z gotowanych ziemniaków nie może długo leżeć, ponieważ robi się rzadkie. Dlatego najpierw powinno się przygotować owoce.
Knedle będą znacznie smaczniejsze, jeśli ziemniaki ugotujesz dzień wcześniej.
Najlepiej knedle formować wilgotnymi lub posypanymi mąką dłońmi i układać na desce oprószonej mąką. Dzięki temu się do niej nie przykleją.
Knedle należy wkładać pojedynczo do bardzo gorącej, lekko osolonej wody.
Do wody, w której będą się gotować, można też dodać cukier waniliowy lub laskę wanilii.
Jeśli do wody wsypiesz trochę mąki, podczas gotowania kluski nie przykleją się do dna garnka.
W czasie gotowania knedle pęcznieją, należy je więc gotować w szerokim garnku bez przykrycia, w dużej ilości wody.
Aby sprawdzić, czy są już gotowe, należy wyłowić jeden knedel i przekroić go na pół. Jeśli w środku jest suchy, można odcedzać pozostałe.
Ugotowane najlepiej wyjmować łyżką cedzakową, dokładnie osączać i układać na ogrzanym talerzu lub półmisku.
Knedle można przygotowywać z różnymi świeżymi owocami, np. morelami, śliwkami, truskawkami, które poza sezonem bez problemu da się zastąpić mrożonymi.
Knedle z owocami doskonale smakują polane śmietaną, jogurtem naturalnym, roztopionym masłem, sosem śliwkowym lub bułką tartą zrumienioną na maśle. #beatazroksy
#adrianpolak