Wpis z mikrobloga

@pisaszbespiura: ta jest. 10 mld komórek na 1 litr czyli paczka na standardową warke. Tylko zagotuj na chwile i schłódź do tych 30 paru, a po zadaniu owin przykrywkę taśma czy folią śniadaniową aby odciąć dostęp tlenu. Do ciepłego pomieszczenia, najlepiej na styropian i owinąć kocami. Mi tak po 2 dniach spadło tylko o 8 stopni.
@Nivele: właśnie sobie odświeżam alchemię o zakwaszaniu i też się potwierdza 1 kaps na litr. Właśnie się układa złoże. Plan mam taki, że zagotuję na 30 minut, schłodzę do 40, lacto, CO2 pod pokrywę, koc i nara na 24h. Jutro gotuję drugie 30 minut z dodatkami na koniec. Dzięki!
@pisaszbespiura: a nie wiem co tam na alchemii mówią, ale pierwsze gotowanie imo wystarczy 5-10min zeby dla pewności wybić wszystko inne co z lactobacillusem może konkurować. Drugie juz standardowo 1h zawsze robiłem. Spróbuj po rozwinięciu koca bo 24h może być mało, zależy jak mocnego kwasa chcesz osiągnąć. Ja preferuję mocniejsze wiec po 40h trzymam.