Wpis z mikrobloga

@ntniwk: podobnież krystalizacja oznacza ze miod lepszej jakosci, to dziwne ze z tego samego zrodla jedne spoczko drugi juz nie, moze iny rocznik a gosc sie jebnął ? XD
krystalizacja płynnego miodu następuje po nawet miesiącu i wtedy wiadomo ze miodek nawet legitny
@ntniwk: wez tego płynnego odstaw w chłodniejsze miejsce i zobacz
ludzie nie zalecają dodawać miodu do herbaty od razu itp.
ale np. jak stoi w 20-30 stopniach to tez dla niego nie za dobrze
Odstaw i zobacz za 2-3 tyg
wielokwiat nie musi byś z jednej partii, z tych samych roślin. Na moje, to ten twardszy ma większą domieszkę rzepaku, tak po kolorze i konsystencji sądząc. Ewentualnie, ten rzadszy mógł być podgrzewany, co rozpuściło większość kryształów, i teraz też skrystalizuje, ale wolniej.
@ntniwk tak okiem fachowca napiszę xD że każdy miód musi krystalizować i że jak nie krystalizuje wogóle to coś z nim jest nie tak:
A) ma za duża wilgotność
B) był podgrzewany
C) ktoś go ożenił z stropem cukrowym
Tym bardziej że masz drugi słoik taki sam w którym krystalizacja przebiegła