Wpis z mikrobloga

Chłopaki, znacie jakieś strony z ŁATWYMI i KOMPLETNYMI przepisami? Jestem całkowicie #!$%@? jeżeli chodzi o kuchnię, a wszędzie gdzie nie zobaczę jest "dopraw i podsmaż". No spoko. A jak mam wiedzieć ile doprawić i jak smażyć?? Nie wiem co i jak zrobić. Wyprowadziłem się miesiąc temu, i mam chęć nauczyć się gotować, ale mam dwie lewe stopy zamiast rąk do gotowania pls help
#gotowanie #przegryw #pytanie
  • 16
No spoko, doprawianie załatwione, a cała reszta? W Google wpisałem gotowanie dla debili, to mnie nawet ładnie opornym nazwali, ale tam też coś pierd* o zamykaniu włókien
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@wh1zZ: fajne przepisy są na kwestiasmaku.com
A co do soli i innych przypraw to trzeba trochę praktyki i będziesz wiedział mniej więcej
Ja gotuję od wielu lat i doprawiam po szczypcie i próbuje i tak do uzyskania tego co chcę
Ile soli dać wiem tylko jak gotuję ziemniaki/makaron/kaszę do wody itp. i do pół kilo mięsa mielonego
@wh1zZ: I żeby nie wciskali mieszanek Knorra jak na przepisy. pl, żeby nauczyć się normalnie gotować. I też bez jakichś grzybów księżycowych z Galapagos w przepisach(możecie je nabyć w każdym sklepie z żywnością z Galapagos).

"prosty przepis na makaron z kurczakiem i pomidorami" składniki: (...)szafran, kilka trufli do smaku
@wh1zZ: Ale z czym masz problem? Kroisz, wrzucasz na patelnię, smażysz. I widzisz jak produkt się zmienia, jak staje się dobry. Jedzenie chyba w życiu widziałeś więc wiesz kiedy przestać. A jak się boisz, że spalisz to zacznij od prostych produktów, których praktycznie nie da się zepsuć, marchew, cebula, kurczak, kiełbasa itp.
Kurczak też dobry w smaku ale suchy i twardawy trochę.


@wh1zZ: wrzucasz kurę na rozgrzany olej, jak się od spodu już przypiecze (zszarzeje), to obracasz na drugą stronę i czekasz, aż zszarzeja.
Kurczak robi się twardy od za częstego obracania na początku, które wypuszcza z niego ze środka całą wodę.

A jak robisz w piekarniku, to na marynowanego kurczaka na papierze do pieczenia układasz odrobinę masła i tak zapiekasz i wtedy
@wh1zZ: olej z patelni strzela tylko w jednym z dwóch przypadków:
1) jest za gorący (rzadko)
2) jest na patelni razem z wodą

krótko mówiąc - zanim nalejesz na patelnię olej, to ją porządnie wysusz (najlepiej wsadź na rozgrzany palnik do momentu aż cała woda odparu)
@wh1zZ: a jak chcesz proste rzeczy, to naucz się robić bigos, naleśniki, makaron (albo ryż) z kurczakiem i sosem na milion sposobów (studencki klasyg). jak chcesz coś efektownego, a prostego, to polecam gulasz.