Wpis z mikrobloga

ten


@WilkMorski: to znaczy który?
Wszystko zależy od przepisu, mascarpone jest bardziej tłuste i kremowe. I nie ma czegoś takiego jak klasyczny sernik. bo możesz sobie upiec z twarogu trzykrotnie zmielonego, albo z wyczuwalnymi grudkami, albo zblendowanego na jednolitą masę, nie mówiąc o metodach wypieku i reszcie składników, także ten.. zadawaj bardziej konkretne pytania ¯\_(ツ)_/¯
@matra: sorunia, rzeczywiście mało sprecyzowałem. Chciałbym by serniczek był delikatny, ale nie za puchowy,na pewno na twarogu, ale bez grudek i chciałbym dodać mascarpone. Co polecasz ?
@WilkMorski: teraz nic, bo za chwilę wychodzę, ale polecam zblendować twaróg żyrafą czy innym dobrym blenderem na jednolitą masę, to też sporo daje, no i sernik lubi jajka ( ͡° ͜ʖ ͡°) jak nikt nic nie poleci, to jak wrócę, spróbuję coś podrzucić.
@WilkMorski: o kurczę, w sumie to tak się teraz zastanawiam.. jak piekę sernik to zazwyczaj biorę za każdym razem różny przepis pod różne wymagania i albo biorę sam twaróg i jajka, albo serki kanapkowe o czystym składzie (co też polecam), natomiast mascarpone używam zazwyczaj (choć z pewnych względów wolę zamieniać go na serek kanapkowy) do deserów (serników) na zimno - wystarczy część sera podmienić na mascarpone, nawet jeśli nie ma tego