Aktywne Wpisy
Wrrronika +179
Pobudka!!!
Trzeba wstać do Januszexu i spłacać kredyt!!!
Skończyły Ci się już na żądanie!
Trzeba wstać do Januszexu i spłacać kredyt!!!
Skończyły Ci się już na żądanie!
Itslilianka +132
#!$%@? te zimę #zalesie #motoryzacja
25/50 chilli con carne
CO KUPIĆ
- kilogram wołowiny (będzie potrzebna zmielona, u mnie udziec)
- 2 papryki
- puszka kukurydzy
- puszka fasoli
- przecier pomidorowy (300 ml)
- bulion lub woda (Knorr ma całkiem niezłą bulionetkę, nazywa się to "esencja do sosu" i ma naprawdę spoko skład)
- kilka papryczek chilli, według tolerancji ostrości
- 1 cebula, 2 ząbki czosnku
- przyprawy: pieprz, sól, cukier oregano, papryka słodka wędzona (większość przepisów pewnie podaje kumin, ale ja nie lubię i odkryłam, że wędzona papryka nadaje świetny smak)
- wybrany tłuszcz do smażenia
JAK ZROBIĆ
- rozpuszczamy trochę tłuszczu w dużym garnku (ma się docelowo zmieścić całe danie)
- wrzucamy cebulę, chilli i czosnek, smażymy dwie minuty
- dorzucamy wołowinę, dodajemy szczyptę soli (nie za dużo, zwłaszcza jeśli bulion jest słony) i smażymy, czekamy, aż odparuje z niej trochę wody
- w międzyczasie kroimy paprykę
- kiedy już wołowina zmieni kolor, a woda odparuje, sypiemy oregano, pieprz i suszoną paprykę wędzoną, dolewamy przecier pomidorowy i bulion
- dodajemy 2 łyżeczki cukru
- tutaj pewna dowolność: niektórzy wolą chilli w formie zupki, inni preferują gęste danie - według tego musicie sobie dostosować ilość przecieru i wody/bulionu
- dorzucamy paprykę i dusimy danie przez jakieś 10 minut
- na koniec dorzucamy wypłukaną z zalewy kukurydzę i czerwoną fasolę, dusimy jeszcze przez 5 minut
- można podawać z: ryżem, plackami tortilli, nachosami, kwaśną śmietaną
zdjęcie tym razem nie moje, ale wygląda identycznie, więc ¯\_(ツ)_/¯
#50obiadowchallenge #gotujzwykopem #jedzzwykopem
Ps. Robię SSmana i do kolekcji przepisów
Komentarz usunięty przez autora