Wpis z mikrobloga

Ogółem nie polecam lateksowych rękawiczek z Biedronki. ()

Pytałem ostatnio o kiszenie z owocami, to dostałem odpowiedź, że tylko samą bazę z papryk... xD Proporcje z dupy, ale ciekaw jestem jak wyjdzie potem połączenie kiszonych owoców z tylko podgotowanymi. A więc od lewej:

75g Giant White Habanero i Fatali (tak z 65% do 35%).
200g ananasa

100g Lemon Drop
140g ananasa

125g Chocolate Habanero i Red Scotch Bonnet (pół na pół), tu wjedzie potem coś w stronę BBQ z wędzonymi śliwkami i pieczonymi burakami. ()

23g Orange Habanero
18g Lemon Drop
240g mango
7g imbiru
5g czosnku
3 ziela angielskie
2 goździki
Trochę świeżo zmielonej kolendry

Ostatnia pozycja podwójna i mam nadzieję, że wyjdzie w miarę zbalansowana. ( ͡° ʖ̯ ͡°)

#chili #chilihead #ostrezarcie #ostresosy #papryczki #fermentujzwykopem #gotujzwykopem
źródło: comment_M6HoNSQ5TpIktpNYuPPVQOGjeqoZ3gRk.jpg
  • 6
@AdiBdg: a mniej więcej jakie proporcje, ile czasu i jakie stężenie? W polskim internecie widziałem raczej celowanie niżej, a angielskojęzyczny raczej idzie szeroko z solą - uśredniłem więc do 3%... Jak się nie popsuje, to zawsze da się coś dodać, aby wyszło dobrze. Habanero do gotowania są już problematyczne dla mnie. xD
@Niewiemja: tak, niby tylko jakieś 0.5kg, ale pod koniec już się świeciły na dwóch palcach i potem jak zdjąłem, to po czasie poczułem narastające pieczenie w tym miejscu, ale do przeżycia. Za to nie wyobrażam sobie skaleczenia się nożem w tym miejscu. xD
@HansLanda88, @Niewiemja: Używajcie rękawic nitrylowych. O wiele bardziej odporne na uszkodzenia mechaniczne, działanie kwasów oraz tłuszczów i olejów niż lateksowe. Bezpudrowe, nieuczulające. Dodatkowo wzmacniane i teksturowane na palcach. Zauważyłem, że przy długiej pracy podczas robienia sosów z superhot’ami, lateksy dosłownie rozpuszczają się – po ściśnięciu ze sobą dwóch palców i ponownym rozłożeniu ich, przez moment ciągną się małe niteczki, jakby wiążący klej – co oczywiście nie jest bez znaczenia dla