Aktywne Wpisy
Ryksa +24
Czy brak samochodu u faceta to red flag? Ma prawko, ale co mi po nim. Każdy poprzedni miał samochód i zabierał mnie na randki za miasto. Muszę wszędzie jeździć komunikacją, robię to już do pracy. Lubie jeździć tramwajami i pociągiem, ale tak dziwnie, facet powinien mieć auto, choćby miało stać na parkingu. To jednak jakiś status dorosłości
jednakenergetyk +53
Ukradli mi kilka dni temu dopiero co zakupioną dwuletnią Corollę, dałem za nią 60k, generalnie już się pogodziłem że stratą, nie miałem AC bo przez kilka szkód wychodziło ponad 10% wartości co wydało mi się zbyt wiele. Kilka godzin po zakupie OC auta i przerejestrowaniu nie było pod moim blokiem. Auto odebrałem tego samego dnia co zginęło. Największa farsa w tym kraju to jednak policja. Policjant powiedział że dziennie w Warszawie ginie
Zakochałem się w pieczeniu chleba ale mam braki w technice. Robię pszenny na żytnim zakwasie. Skórkę dopracowuję i jest coraz lepiej ale środek często wychodzi zbity, czasami również mączysty(suchy?)
Mam dostęp do koszyczka do wyrastania i kamienia do pieczenia
Przepis którego się trzymam:
Na 2 bochenki
Zaczyn:
650ml ciepłej wody
500g pszennej chlebowej
1/3 szklanki zakwasu
Ciasto:
Zaczyn
600g pszennej chlebowej
25g soli
Mam maszynę do chleba i tam jest program do wyrabiania ciasta ale trwa on 2.20h i to mnie boli (czas programu).
Wyrabianie ręczne mi nie wychodzi. "Nie czuję" ciasta. Może to wina przepisu ale raczej moich rąk.
--- Czy szukać lepszego przepisu?
I teraz najważniejsze. Czy mikser do ciasta pomoże czy lepiej zmienić przepis/nauczyć się lepiej wyrabiać ręcznie?
Nie mam czasu na wyrabianie ciasta co jakiś czas jak to niektóre przepisy mówią. Puszczenie miksera rozwiąże problem?
https://pl.wikipedia.org/wiki/Zakalec
Co do mąki każda partia ma inną wchłanialność wody nawet jeśli kupiłeś tej samej
@Bonwerkz: Ja niestety w #uk nie mam tak łatwo. Mam do wyboru bread flour albo bread strong flour. Nie mam oznaczeń żadnych innych.
Mąkę ostatnio zmieniłem. Prawdopodobnie tu będzie problem. Trzymam się zwykłej bread flour cały czas ale teraz mam innej firmy mąkę
@Matswi420: Spróbuję na dniach i dam znać. Dzięki ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Kup mąkę typu bread strong flour, przeznaczona do chleba, ma dużą zawartość białka, a to sprawia, że otrzymujesz mocną siatkę glutenową. Często błędy powstają, przy złym prowadzeniu zakwasu. Przepis to tylko proporcje wody, mąki, soli
300 g zakwasu
200 ml wody
500 g mąki pszennej (w sumie trochę więcej, bo potem czasem muszę trochę dosypać)
2 łyżeczki soli
Bez zaczynu, wszystko od razu mieszam. Robot wyrabia ok 15-20 minut, potem jeszcze kilka minut ręcznie.
Noc na wyrastanie
Czas wzrostu jest silnie uzależniony od temp. Moze to trwać nawet ponad 10 godzin.
Na początek dodaj drożdży, te są mocniejsze i łatwiejsze do prowadzenia. Im krótszy czas nie będzie tak przeszkadzał.
Z której mąki korzystasz? Ja ostatnio z tej z Tesco i daje sobie radę nieźle. Gdy się zbiorę, zamawiam albo Wright's flour (londyński młyn) albo Shipton Mill (ekologiczna). Gdybym miał dostęp, korzystałbym z Bacheldre Watermill, ale oni zwinęli
@tptak dobrze ci doradził z proporcjami i czasami składań. Ale zanim przejdziesz do ciasta naucz się prowadzić zakwas. Dwoma łyżkami mąki go zagłodzisz. Zakwas dokarmiaj w stosunku 1:1:1 lub 1:2:2 lub 1:5:5 (zakwas, woda, mąka) i przede wszystkim używaj wagi, proporcje zachowuj w gramach, dopiero wtedy będziesz miał powtarzalność. Zostawiając chleb na ok 12h na blacie sprawiasz, że on przegarowuje i wychodzi zbity i płaski jak naleśnik. Znalezienie optymalnego momentu