Wpis z mikrobloga

@szaman4: robiłem sos w te lato, ale bez cebuli, której zdarza się czasami w wekach zepsuć. W otwartym słoju z 6 tygodni stał bez problemu (tak długo, bo duży słoik ( ͡° ͜ʖ ͡°) ). Zawekowany raczej długo może stać i będzie lepszy niż z lodówki, bo nie musisz go rozmrażać. Jedynie ewentualnie wstrząsnąć przed otwarciem ;)
  • Odpowiedz
@szaman4: można dodawać wodę, olej, wino, ocet i wiele różnych rzeczy, zależy co chcesz uzyskać. Z samą wodą i winem może wyjść sos bardziej podobny do passaty. Ocet, w zależności od ilości, może dać kwas na poziomie ketchupu, przez typowe ostre sosy, aż do miksowanej kiszonki (z których też fajne sosy można zrobić). Olej trochę złagodzi sos, wygładzi konsystencję. Ja w swoim miałem tyle ostrości z papryczek i sosu, że pomimo
  • Odpowiedz
No ja sprobowalem zrobic wg przepisu, ale nie usunalem gniazd nasiennych, a teraz to jest tak ze sprobuje czubek lyzeczki polizac i sie nie da wytrzymac :PPPP

A jakbym dodał cos kremowego i delikantnego?
- czerwona papryke slodka
- wiecej marchwi
- banan /albo mango
  • Odpowiedz