Wpis z mikrobloga

Dzień 107/107
#legodamwa <-- pod tym tagiem umieszczam wszystkie moje zestawy #lego
Lista z moimi zestawami: https://brickset.com/sets/ownedby-ziomal

Dzisiaj Wigilia Bożego narodzenia, chciałem więc Wam wszystkim życzyć zdrowych i pogodnych Świąt Bożego Narodzenia. Abyście spędzili ten czas w gronie rodziny i najbliższych, odpoczęli i naładowali "akumulatory", żebyście pod choinką znaleźli wymarzone prezenty, a świąteczne obżarstwo nie dało o sobie znać po świętach w postaci dodatkowych kilogramów tu i ówdzie. 
Skoro już wspomniałem o prezentach, to nie mogło zabraknąć Świętego Mikołaja, który dba o to, żeby grzeczne dzieci prawie na całym świecie je otrzymały. Byliście w tym roku grzeczni? Czy może wprost przeciwnie, i pod choinką znajdziecie rózgę zamiast prezentów?

#ciekawostki
1. Oryginalny Święty Mikołaj był biskupem Miry w Anatolii (obecnie jest to terytorium Turcji). Urodził się około 270 roku naszej ery. Tradycja mówi, że zmarł 6 grudnia między rokiem 345 a 352 w wieku prawie 70 lat. Podobno w chwili śmierci ukazały się anioły i rozbrzmiały chóry anielskie.

2. Pierwotnie strój Świętego Mikołaja był zielony (gdyby ktoś pytał czemu - przez długi okres czasu szaty w tym kolorze nosili biskupi. A Święty Mikołaj, jak już wcześniej wspomniałem, był biskupem). Obecny kolor rozpowszechnił się głównie dzięki zimowym reklamom Coca-Coli, gdzie Mikołaj występował w stroju koloru czerwonego (pierwsza reklama w 1931).

3. W Kanadzie Święty Mikołaj ma własny kod posztowy: HOH OHO

4. Imiona reniferów Świętego Mikołaja to: Kometek, Amorek, Błyskawiczny, Fircyk, Pyszałek, Tancerz, Złośnik, Profesorek oraz najpopularniejszy – Rudolf czerwononosy który jest "wymysłem człowieka" (Jeden z pracowników sieci, domów towarowych Montgomery Ward miał za zadanie stworzenia opowieści, dzięki której wzrośnie sprzedaż artykułów i produktów. Rozpowszechnienie Czerwononosego Rudolfa w kolorowych ulotkach, rozdawanych klientom sklepu, spowodowało znaczny wzrost zysków)

5. Aby dostarczyć wszystkie prezenty na czas, Mikołaj podróżuje z prędkością 10 703 437,5 km/h. Jeśli dobrzę liczę (a jest 2:15 w nocy) to jest to 1% prędkości światła.

6. Święty Mikołaj (po śmierci swoich rodziców) chętnie dzielił się swoim majątkiem z biednymi. Podobno gdy dowiedział się, że trzy córki ubogiego mieszkańca miasta nie mogą wyjść za mąż (gdyż ich ojca nie było stać na posag), podrzucił im ukradkiem większą sumę pieniędzy (Dante wykorzystał tą przypowieść w Boskiej Komedii)

7. Św. Mikołaj jest patronem dziewcząt pragnących wyjść za mąż, kobiet chcących urodzić dziecko, noworodków, ludzi morza, flisaków, dokerów, kupców, młynarzy, pasterzy, rybaków, piekarzy, rzeźników, krawców, tkaczy, podróżnych i pielgrzymów, więźniów, adwokatów, notariuszy, handlarzy winem i zbożem, właścicieli i żebraków. Zaliczany był do Czternastu Świętych Wspomożyciel

8. Dzieci mogą wysyłać listy do Świętego Mikołaja na 3 adresy:
Julenissen’s Postkontor, Torget 4,
1440 Drøbak, Norwegia

Santa Claus, Arctic Circle,
96930 Rovaniemi, Finlandia

Santa Claus, North Pole,
Canada, H0H 0H0

9. Doba świętego Mikołaja trwa 31 godzin ze względu na zmiany stref czasowych (nie pytajcie mnie jak to obliczyli. Znalazłem to info na 3 różnych stronach)

10. Świętego Mikołaja można śledzić za pomocą flightradar. Jego "global receiver" to T-ELF1 ewentualnie Santa1. O 2:22 jeszcze nie leci :/ Ewentualnie https://santatracker.google.com/ #heheszki. W tym momencie można go obserwować: https://www.flightradar24.com/R3DN053/abcde1 :D

@CCCCC - tutaj jest 40310 o które pytałeś :)
@wielkiparasol, @SlothPL, @rzultem, @TypowyNietypowy, @HeySay, @3odowiec, @moderator_chaosu - wołam, bo prosiliście. W tamtej dużej paczce oprócz tych kilkunastów polibagów z dnia 104, był jeszcze 31058 z dnia 95 oraz Saturn V, ale pokazywałem ten model już dawno temu tutaj, więc nie chciałem robić dubla.

Xtra 40310
Pojawił się w 2018
24 elementy
Cena katalogowa: 17,00 zł

Seasonal 30573
Pojawił się w 2019
67 elementów
Cena katalogowa: około 15-17,00 zł

Dobrze, że te bombki daleko na tej choince, to nie będę bohaterem jak ten typ od czajnika z gwizdkiem na allegro #pdk :)

#gruparatowaniapoziomu #gownowpis #pokazzakupy
źródło: comment_12qHWjo0HYDjVU9wccFwXgVXqUZxqWIB.jpg
  • 5
@damw: jak miałam siedem lat to znalazłam tylko rózgę pod choinką ( ͡° ʖ̯ ͡°) i to jeszcze z takim małym diabełkiem.
Nawet nie wiedziałam, ze Mikołaj jest na Flightradar24, a używam tej aplikacji z 10 razy dziennie, idę zaraz śledzić.

No i Wesołych Świat! :)
jak miałam siedem lat to znalazłam tylko rózgę pod choinką ( ͡° ʖ̯ ͡°) i to jeszcze z takim małym diabełkiem.

@dobrzecisiewydaje: xD To musiałaś rodzicom dać w kość w tamtym roku

Nawet nie wiedziałam, ze Mikołaj jest na Flightradar24, a używam tej aplikacji z 10 razy dziennie, idę zaraz śledzić.

@dobrzecisiewydaje: od tego są #ciekawostki