Aktywne Wpisy
TSR44 +471
ATAT-2 +761
Przeczytałem właśnie dwa wpisy ludzi z gastro którzy wręcz DOMAGAJĄ się napiwków i nie pojmują jak można ich nie zostawiać.
Szczerze? Po ostatnich kilku dniach gdzie stołowałem się w knajpach (wyjazd majówkowy) to powiem, że takiego uja. Restauratorzy już tak polecieli z tymi cenami zasłaniając się inflacjami, cenami prądu i płacami minimalnymi że już sami się zatracili w tym, gdzie jest granica.
Rozumiem ładna knajpka, ładny ogródek, miła obsługa, DOBRE jedzenie -
Szczerze? Po ostatnich kilku dniach gdzie stołowałem się w knajpach (wyjazd majówkowy) to powiem, że takiego uja. Restauratorzy już tak polecieli z tymi cenami zasłaniając się inflacjami, cenami prądu i płacami minimalnymi że już sami się zatracili w tym, gdzie jest granica.
Rozumiem ładna knajpka, ładny ogródek, miła obsługa, DOBRE jedzenie -
b) Znajdź jakiś kawałek drewna i wyrzeźb z niego coś.
c) Ugotuj zimową rozgrzewającą potrawę i podziel się przepisem.
Od razu zaznaczam ze jest to wybor awaryjny. Planowałem zbudowac szalas, a jak to by nie wyszlo to znalezc w tym lesie ten kawalek drewna i cos podlubac. Niestety pogoda nie sprzyjala, wiec w weekend na wszelki wypadek zrobilem zadanie c. I bardzo dobrze, gdyz bombelek ma zapalenie ucha, wiec las odpada. Szczerze to nawet relacja bedzie nie taka jaka miala byc bo sie synek ode mnie nie odlepia wiec moge zapomniec o odpaleniu lapka i zrobieniu tego porzadnie(polaczyc zdjecia itp). A wiec lecimy z rozgrzewajcym daniem:
Dlugo sie zastanawialem nad wyborem dania: chilli con carne a moze curry. Ostatecznie po przejrzeniu zawartosci lodowki padlo na zupe gulaszowa/leczo. Czemu? Bo rozgrzewalo podwojnie - z jednej strony bylo pikante i wyraziste w smaku, a z drugiej przez stan niektorych skladnikow wymagal dodatkowego dogrzewania:)
Skladniki grzejace:
Obslizgle parowki (zdjecie w komentarzu)
Przeterminowana o dwa lata zupa gulaszowa
Przeterminowane pieczarki (wygladaly ciagle zacnie)
Czosnek z zajadami:)
Chilli
Pieprz
Pieprz cayenne
Skladniki grzejaco-ochronne:
Ochrona przed posilkiem:zoladkowa gorzka
Po posilku - danzka (50%)
Pozostale:
Papryka
Marchew
Kielbasa
Cebula
Konencentrat pomidowy
Pomidory w puszcze
Przyprawy
Opis:
Kroimy i wrzucamy na patelnie kielbe, cebule, marchew, papryke i pieczarki. Dusimy dodajemy czosmek, koncentrat i pomidory, przyprawy i dusimy dalej.
W drugim garnku gotujemy parowki(osobno ze wzgledu na oslizglosc)
W trzecim rozrabiamy zupe gulaszowa z woda i powoli gotujemy.
W ostatnim kroku wrzucamy do zupy pieczarki i wklad kielbowarzywny(czesc dodalem, a czesc zostawilem by zywic rodzine - balbym ze by sie struli parowkami).
Aby uniknac problemow zoladkowych przed pijemy zoladkowa ktora wyscieli brzuszek, następnie konsumujemy posilek i zapijany danzka co by przeleciała i wytrula wszelkie zarazy.
#mirkowyzwanie
Zadanie wypelnione wiec koniec drogi na skroty i czas wylaczyc bajki bombelkowi:)