Wpis z mikrobloga

Hej,

Przyszedł czas na zrobienie zapasów żywności do naszego schronu. Elementy są dopisywane stale, jak wy się przygotowujecie? Na ile czasu planujecie zebrać żywność i w jakich planowalibyście ilościach dla 3 osobowej rodziny, mieszkającej w samym centrum hiszpańskiego miasta.

A. PLAN I PROCEDURY
1. Kupujemy jedzenie, które jemy na co dzień. (produkty poniżej mają długą datę ważności)
2. Patrzymy na okres do spożycia i zużywamy to co jest z najkrótszym okresem (jedzenie pozostaje przydatne do spożycia o wiele dłużej np. miód, cukier, woda)
3. Co pół roku robimy przegląd naszych zapasów zużywając to, czego okres przydatności do spożycia się kończy.
4. Bardzo dobrze zabezpieczamy żywność folią i przechowujemy w zamkniętym i ciemnym środowisku.
5. Spożywanie konserw nawet przez pół roku bez uszczerbku dla zdrowia
6. Zapas na 2 miesiące na bierząco uzupełniany

B. ZAPASY / ILOŚCI / TERMIN ORIENTACYJNY - PRAKTYCZNY (W SUCHYM ŚRODOWISKU)
0. Woda mineralna lub przegotowana / / bezterminowo
1. Ryż / / 30 lat
2. Kasza jęczmienna / / 8 lat
Kasza Gryczana / / 20 lat
3. Makaron / / 8 lat
Mąka pszenna / / 5 lat
Proszek do pieczenia / / 1.5 roku
Mąka kukurydziana / / 5 lat
Papryka konserwowa / / 8 lat
Fasola konserwowa
Groch konserwowy
Koncentraty pomidorowe
Groszek konserwowy / / 8 lat
Suszone grzyby / / 25 lat
Warzywa suszone / / 25 lat
Owoce suszone / / 25 lat
Sok w kartonie / / 3 lata
Sól / / bezterminowo
Cukier / / bezterminowo
Kostki rosołowe / / 5 lat
Soda oczyszczona / / bezterminowo
Drożdze suszone / / 5 lat
Wysuszony ser żółty / / 5 lat
Kakao / / 5 lat
Napoje w proszku / / 10 lat
Herbata / / 5 lat
Miód / / bezterminowo
Kawa mielona / / 5 lat
Jajka w proszku / / 8 lat
Płatki owsiane / / 8 lat
Konserwy z wieprzowiną / / 30 lat
Konserwy z tuńczykiem / / 30 lat
Mleko / / 1 rok
Olej / / 2 lata
Ocet
Oliwa / / 2 lata
Witamina C i inne witaminy
Alkohol do odkażania
Rękawiczki, maski
Jednorazowe talerze, kubki, sztućce
Różnego rodzaju zioła (które dadzą witaminy i minerały) Pieprz, Bazylia, Oregano, Mieszanki typu allspice, czosnek
Sosy w proszku
Sosy w słoikach
Pomidory w puszkach
Zupy w kartoniku
Katchup
Mustard
Środki higieny (recznik papierowy, papier toaletowy, chemia do toalety, proszki do prania, worki na śmieci, taśma klejąca srebrna, mydło, pasta i szczoteczki do zębów, podpaski, Maszynka do golenia, pianka do golenia, Kosmetyki)
Nadmanganian potasu z apteki do uzdatniania wody
Woda utleniona
Apteczka pierwszej pomocy (gaza; sterylne bandaże, w tym elastyczne; taśmy przylepne; nożyczki; chusta; termometr; środki aseptyczne, środki przeciwbólowe, aspirynę, środki przeczyszczające, węgiel aktywowany; mydło; rękawice gumowe oraz zapas lekarstw na przewlekłe choroby członków rodziny, Leki antyalergiczne, środki przeciwbólowe i przeciwgorączkowe)
Baterie AAA i AA, akumulatorki
Alkohol
Scyzoryk szwajcarski
Świeczki
Ładowarki zasilane bateriami
Zapałki i zapalniczki
Czekolada i inne słodycze
Masło roślinne
sery dojrzewające

#preppers #survival #epidemia #2019ncov #chiny #koronawirus
  • 7