Wpis z mikrobloga

@x2one: u mnie jeszcze gorzej... śmierdzi przeokrutnie, woda się oddzieliła od mąki mimo że dokarmiłem. Pierwsze dwa dni było ok, teraz czwarty i cóż, leci do kibla :(
  • Odpowiedz
@x2one: No to czekać i obserwować, powinno być wszystko ok. Konsystencja ma być jak gęstej śmietany, jeśli jest rzadki to dorzuć trochę mąki. Pamiętaj, że nie możesz go szczelnie zamknąć, dobrze się sprawdza ręcznik papierowy i gumka recepturka.
  • Odpowiedz
@x2one: Absolutnie nie ma znaczenia. Zaleca się raz na 24h. Jak będziesz dokarmiał częściej to szybko zapełnisz słoik i trzeba będzie część przelożyć. Poza tym nie ma sensu przygotowywac duże ilosci zakwasu. Jak będzie dokarmiał rzadziej wydłużysz cały proces dojrzewania.
  • Odpowiedz
@Jasak: miałem podobnie, dostał za dużo ciepła, podzielilem go na pół w dwa słoiki, wyszło po ok 100g do jednego dodałem samej mąki a do drugiego 50g wody 50g mąki, wstawilem do kuchni i mam teraz więcej zakwasu niż potrzebuję ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz