Wpis z mikrobloga

Mirki z #bojowkapiekarska, pomóżcie!
Próbuje robić zakwas, robie wg przepisu joshua weissmanna z yt, i po 2-3 dniu dokarmiania zakwas przestaje rosnąć i zaczyna pachnieć acetonem. Jakieś uwagi? Używam pełnoziarnistej i „chlebowej”
  • 5
@aldc: Jego metoda jest niepotrzebnie skomplikowana. 50 g mąki żytniej chlebowej i 50 g wody raz dziennie do słoika, jak zacznie podchodzić za wysoko to wylewasz. Po 7-10 dniach będziesz miał wystarczająco silny zakwas.
@aldc: robiłem tak jak piszą koledzy wyżej 50/50. W pewnym momencie dostał za dużo ciepła i siadł, rozwarstwil się, wtedy go podzielilem. wcześniej pachniał intensywnie i bardzo ostro, teraz ma łagodniejszy zapach,bardziej owocowy.
Dokarmiaj go i mieszaj, daj mu jeszcze kilka dni.