Wpis z mikrobloga

Jak obiecałam tak zrobiłam.
Zdjęcie Ernesta Hemngwaya, nie jest przypadkowe, później dowiecie się dlaczego
Miałam zawołać was drodzy Mircy i Mirabelki.
Chciałam się z wami podzielić przepisem, który można wykonać z dowolnym alkoholem (mi najbardziej odpowiada Gin, wtedy koktajl nazywa się Gin Basil Smash), ale dziś polecam z białym rumem, ponieważ jeden ancymon poprosił o Rum.
Jest to nie tylko dobry i mocny koktajl ale łatwy do przygotowania (mało składników jest potrzebnych)
Specjalnie zwiększam proporcje, ponieważ nikomu nie chce się co chwila biegać i powtarzać od nowa.
a to się zowie: Thai Basil Daiquiri
Jeśli zabraknie wam Bazylii, to wyjdzie wam Daiquiri, na samym końcu będzie bonus w związku z ciekawą historią, dzięki, której możecie zabłysnąć w towarzystwie
Potrzebne składniki:

80 ml białego rumu (ja polecam Angostura Reserva),
40 ml soku z limonki (w ostateczności cytryna)
20 ml syropu cukrowego (na samym końcu napiszę w jakich proporcjach ja go robię)
Garść liści bazylii (świeżej),
Potrzebny sprzęt:

Szejker (może być taki jak używają mirkokosy, ja używam tzw. szejkera bostońskiego (czyli dwa metalowe kubki))
Mudler (taki dynks, jak w moździerz, ale nie tym od granatników)
Sito
Sito szczegółowe (tego nie potrzebujecie)

Sposób przygotowania:
wrzucamy do szejkera bazylię i zgniatamy ją mudlerem (tym dynksem), wrzucamy kości lodu, dodajemy syrop z cukru, sok z limonki rum, następnie wszystko to mocno wstrząsamy, aby bazylia wytrąciła zielony kolor. Przygotowujemy sobie szklankę z lodem (proponuję kruszony)
Odcedzamy za pomocą sitka do szkła, jeśli ktoś się pokusi na ekstrawagancję, można udekorować gotowy koktajl listkiem bazylii i cząstką limonki. Jeśli uznacie koktajl, za zbyt mocną bombę jak na waszą głowę, możecie dodać sok z ananasa lub wodę gazowaną.

I obiecana historia:
Daiquiri było jednym z ulubionych koktajli Hemingwaya, oczywiście nie mam na myśli Taco a Ernesta, ten co czytał "Stary człowiek i morze" Na pewno kojarzy Pana.
Otóż pisarz bardzo go lubił, ale pijał go w mocniejszej wersji, zwanej Papa Double, niestety Hemingway cierpiał na cukrzycę i nasz miłośnik, pasjonata alkoholu nie mógł sączyć swojego ulubionego drineczka z cukrem i tutaj wchodzi mała modyfikacja, ponieważ barman Constantino Ribalagua w trosce o zdrowie i dobre samopoczucie swojego przyjaciela zmienił cukier na likier Maraschino (polecam).

Ernest zwykł mawiać: "piję by ludzie stali się dla mnie bardziej interesującymi".

A teraz przepis na Special Daiquiri (Papa Double):
Składniki:
60 ml jasnego rumu
30 ml soku grejpfrutowego
20 ml soku z limonki
20 ml likieru Maraschino

przepis:
Wszystko do schejkera z lodem, wstrząsamy, przez sitko wlewamy do schłodzonego kieliszka koktajlowego.

A teraz, jak ja robię syrop cukrowy, jedna szklanka cukru (biały lub brązowy, ja preferuję ten drugi), zalewam gorącą wodą i mieszam do rozpuszczenia się cukru, gdy cukier się całkowicie nie rozpuści, dodajcie jeszcze gorącej wody. Pamiętajcie, że to ma być syrop. Taka mikstura zabójcza dla diabetyków może postać kilka dni, schowajcie ją w szczelnie zamkniętej butelce aby móc robić dużo drineczków.
#mirabelkaprzypalajedzenie
Pobierz
źródło: comment_1588100834lCTTVDNTObPk3Oiij869JN.jpg
  • 66
via Wykop Mobilny (Android)
  • 4
@tukanprise: a tak się składa że mam. I to bardzo dużo xD 2 miesiące temu w "la ruina I raj" w Poznaniu piłem pysznego drinka z zielonej herbaty ginu I tajskiej bazylii. Jak zrozumiałem że tego nigdzie nie kupię to postanowiłem sam ja zasadzić xD No i wyrosła. Czy to już jest problem kiedy hoduje sobie zioła do drinków xD ?
@tukanprise: 80 ml to tak całkiem dużo. Chyba, że Ty pijasz tylko podwójne driny. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

No i nie napisałaś, w jakich proporcjach robisz syrop cukrowy. :)

! PS. Pracujesz za barem? W jakiej części kraju? Trójmiasto pozdrawia. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@tukanprise połączenie dwóch moich ulubionych, orzeźwiających koktalji - daiquiri i gin bazil smash. Na początku wiele osób nie jest fanem ginow, ale jak poda się go w inny sposób niż g&t (co w polskim przypadku oznacza gin lubuski i kinleya z peta), to nagle gin staje się niesamowicie interesujący.
Dorzucilbym jeszcze avation jako świetny finish po cygarze :)

A z Ernestem widziałem się w jednym z jego ulubionych lokali, tam gdzie wszystko
Pobierz
źródło: comment_1588104714p7OPADyQgJknWVNlkzf0C6.jpg
@SirPsychoSexy Patrząc z mojego punktu widzenia i doświadczenia syrop cukrowy najlepiej jest zrobić w proporcjach 1,5:1, co oznacza że na każdą część wody dajemy o 50% więcej cukru. Doprowadzi to do braku nadmiernego rozwodnienia koktajlu i uzyskania odpowiedniej, nie lejącej się konsystencji składniku. Po takim wymieszaniu proporcji syrop cukrowy tj. potocznie "sweet" może stać nawet do miesiąca w lodówce. :)
Oczywiście składniki mieszamy podgrzewając do rozpuszczenia cukru w wodzie.
@tukanprise W kwestii lekkiej poprawki. Cukier brązowy, a biały to to samo(zmiana wynika z barwników karmelowych). Podejrzewam że chodziło Ci o trzcinowy, tworząc tym sposobem syrop demerara, a nie cukrowy. Ma on lekki wpływ na smak w porównaniu do białego poprzez wytworzenie nut karmelu/toffie (w procesie przetwarzania nie pozbywa się melasy) :)
Mimo że sam robię daiquiri w inny sposób, to mocno plusuje post i czekam na dalsze wpisy życząc powodzenia :)