Dzisiaj moje tegoroczne odkrycie czyli ogórki kiszone bez solanki. Popularne jest kiszenie ich w workach próżniowych ale ja ofc wolę w szkle, tylko słoik powinien być mniejszy - żeby było jak najmniej powietrza. Ja dodałam jakąś papryczkę z zestawu degustacyjnego od @gobi12 i ofc jest taki szatan że świeczki w oczach stają XD
Ogórki umyć i pokroić w plasterki, czosnek, papryczkę i koperek posiekać. Wymieszać wszystko z dodatkiem soli, odstawić na pół godziny. Po upływie tego czasu przełożyć do słoika i ugnieść tak, żeby nie wystawały ponad powierzchnię płynu. Słoik zakręcić i po trzech dniach próbować - powinny być wystarczająco ukiszone. Wtedy można jeść a gotową kieszonkę przechowywać w lodówce. Przeznaczone są do szybkiego spożycia, raczej nie nadają się do długiego przechowywania na zimę.
@TheAwaken no niestety, wszędobylski plastik i tu się wciska, zwolennicy twierdzą że brak ryzyka pleśni plus "wygoda" wygrywa nad szkłem i kamionką, jak widać ja tam się nie zgadzam :)
@unluckysoap metoda jest nazwana "na sucho" dlatego, że nie kisi się w solance. Plyn to po prostu woda z ogórków, która wypływa dzięki soli i ugniataniu.
Dzisiaj moje tegoroczne odkrycie czyli ogórki kiszone bez solanki. Popularne jest kiszenie ich w workach próżniowych ale ja ofc wolę w szkle,
tylko słoik powinien być mniejszy - żeby było jak najmniej powietrza.
Ja dodałam jakąś papryczkę z zestawu degustacyjnego od @gobi12 i ofc jest taki szatan że świeczki w oczach stają XD
Ogórki kiszone na sucho
250g ogórków gruntowych
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili
1 łyżka koperku
4g soli
Ogórki umyć i pokroić w plasterki, czosnek, papryczkę i koperek posiekać. Wymieszać wszystko z dodatkiem soli, odstawić na pół godziny. Po upływie tego czasu przełożyć do słoika i ugnieść tak, żeby nie wystawały ponad powierzchnię płynu. Słoik zakręcić i po trzech dniach próbować - powinny być wystarczająco ukiszone. Wtedy można jeść a gotową kieszonkę przechowywać w lodówce.
Przeznaczone są do szybkiego spożycia, raczej nie nadają się do długiego przechowywania na zimę.
Zapraszam również na instagrama ziemniakizostaw
I bloga ziemniakizostaw
Miłego dnia (。◕‿‿◕。)
#keto #gotujzwykopem #ziemniakizostaw
serio? pierwsze słyszę.
@TheAwaken
@pepkodziobak a te w musztardzie to też kiszone? One nie były w occie?
Nie, w zalewie octowej.
Nie chcesz fermentować musztardy, trust me ( ͡° ͜ʖ ͡°)
No to na sucho czy w płynie? I skąd ten płyn? ( ͡° ʖ̯ ͡°)
@unluckysoap metoda jest nazwana "na sucho" dlatego, że nie kisi się w solance.
Plyn to po prostu woda z ogórków, która wypływa dzięki soli i ugniataniu.