Wpis z mikrobloga

Dzieeeń dobry Mirko!

Dzisiaj moje tegoroczne odkrycie czyli ogórki kiszone bez solanki. Popularne jest kiszenie ich w workach próżniowych ale ja ofc wolę w szkle,
tylko słoik powinien być mniejszy - żeby było jak najmniej powietrza.
Ja dodałam jakąś papryczkę z zestawu degustacyjnego od @gobi12 i ofc jest taki szatan że świeczki w oczach stają XD

Ogórki kiszone na sucho

250g ogórków gruntowych
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili
1 łyżka koperku
4g soli

Ogórki umyć i pokroić w plasterki, czosnek, papryczkę i koperek posiekać. Wymieszać wszystko z dodatkiem soli, odstawić na pół godziny. Po upływie tego czasu przełożyć do słoika i ugnieść tak, żeby nie wystawały ponad powierzchnię płynu. Słoik zakręcić i po trzech dniach próbować - powinny być wystarczająco ukiszone. Wtedy można jeść a gotową kieszonkę przechowywać w lodówce.
Przeznaczone są do szybkiego spożycia, raczej nie nadają się do długiego przechowywania na zimę.

Zapraszam również na instagrama ziemniakizostaw
I bloga ziemniakizostaw
Miłego dnia ()

#keto #gotujzwykopem #ziemniakizostaw
Pobierz c.....i - Dzieeeń dobry Mirko!

Dzisiaj moje tegoroczne odkrycie czyli ogórki kiszone...
źródło: comment_1591420578ENuM8Kbo4BzUJUPmI6BN8f.jpg
  • 44