Wpis z mikrobloga

Z prawej strony widać kolegę, który zaliczył tygodniową awarię napowietrzania ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Korzenie zgnite, dzisiaj miał czyszczony zbiornik ale daje mu małe szanse :/
  • Odpowiedz
@impulse_101: dopóki nie stosujesz fitohormonów to im to w sumie lata czy są w ziemi czy w wodzie, składniki pobierają bardzo podobne. Co prawda dość dużą różnicą jest brak mikroorganizmów w środowisku korzeni i prawdopodobnie będzie to przyczyną innego smaku. Ale w sumie nie wiem, zobaczymy :)
  • Odpowiedz
@KrolWlosowzNosa: nawet zrobię porównanie z tymi, które siedzą w ziemi. Myślałem, też o wysłaniu ich na badania chemiczne. Nie stosuje żadnej ochrony, dostają tylko nawóz + kwas fosforowy do obniżania PH. Ogólnie są znacznie odporniejsze od standardowych z racji braku insektów w ziemi. Pomimo tego, te moje zaraziły się jakąś bakterią, która wywołała nekrozę rdzenia łodygi. Można rozpoznać po charakterystycznych odrostach z łodygi
  • Odpowiedz
@gos4k: Po tym PK 13/14 widze, ze wybrales typowe nawozy do ziola. Oni tam zawsze wkrecaja marihuaniarzy w ta niedzialajaca formulacje :)

@ZajebbcieTrudnyNick: w wodzie wszystko sprowadza sie z do odpowiedniego miksu saletry wapniowej, saletry potasowej, saletry magnezowej, siarczanu potasu, siarczanu magnezu, MAP, MKP/DKP... Mikro masz czesto osobno jako rozpuszczalne sole oraz chelaty. Czasami dodatkowo wzbogacone krzemem w postaci krzemianu sodu/potasu. Dodatkowo profesjonalnie leci MES jako bufor pH, ewentualnie tansze
  • Odpowiedz
@FalseIdeas: ten PK to był w zestawie nawozow i w sumie jakoś mi na nim nie zależało. Potem dopiero doczytałem ze pomidory maja problemy z pobieraniem fosforu wiec czym go więcej tym lepiej, przyda się. Dopiero kilka dni temu dostały pierwsza dawkę PK.
  • Odpowiedz