Wpis z mikrobloga

To mój pierwszy rok z chilli (posadziłem dla testów), czas już na zbiory i teraz pytanie: jak przechować zebrane papryczki?

Nie interesuje mnie suszenie-mielenie/robienie sosów. Chce móc wyciągnąć je ze słoika i zjeść / dodać do potraw / pizzy. Jaka zalewa sprawdzi się tu najlepiej? Różne przepisy da się znaleźć, ale nie wiem jaki efekt na finalny smak będą one miały. Który z nich polecacie?

#chilihead #gotujzwykopem #chilli #pytanie
  • 9
@MrFaUst: zalewasz całe z ogonkami? całe, ale z wyciętymi nasionami, czy pokrojone? Różne przepisy widzę, ale chyba skłaniałbym się do całych, ale bez gniazda nasiennego.
@Radzik: Możesz zamarynować w occie, proporcje jak kto lubi 2:1 octu do wody (to taki standard), 1:1, 3:1, 1:2. Do tego jakiś 1% cukru, 2% soli i przyprawy jakie lubisz. Zaparzyć i zalać.
Superhoty się też fajnie mrożą.
Możesz ukisić pulpę. Wystarczy zmielić i dodać sól (od 1,5% do 3%).