Wpis z mikrobloga

3. Zrób zupę grzybową lub chłodnik z warzyw sezonowych.


Rzutem na taśmę wrzucam relację z robienia chłodnika.

Wcześniej nie było czasu bo miałem w/na głowie ajrona w Malborku, a potem dochodzenie do siebie i odpoczynek.
No ale jak weszło przypomnienie że do dziś, no to trzeba się ogarnąć.

Tak szczerze to nie wiedziałem, że przygotowanie chłodnika jest tak proste.
Może nie jest to proste jak 1. 2. 3, ale za to jest proste jak 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. Opis poniżej 8)

1. Zacząłem od bulionu warzywnego (jakieś 650ml):
https://i.imgur.com/sUvghw7.jpg

2. Do niego po zagotowaniu wrzuciłem buraka w kostce, kiedy całość osiągnęła punkt wrzenia - pod przykryciem, na małym ogniu gotowałem 15 minut do miękkiej kostki z buraka.
https://i.imgur.com/QvZvhOS.jpg

3. Następnie zostawiłem całość do wystudzenia i zacząłem kompletować zieleninkę. Botwinki nie dostałem w okolicy. W poszukiwaniu koperka zajrzałem do pudełka po lodach w zamrażalniku. Wyobrażacie sobie moje zdziwienie kiedy okazało się że nie ma go tam, a w pudełku dalej są lody? ( _)
No nic, buty na stopy i obolały po bieganiu lecę drugi interwał do najbliższego Netto po koperek!
https://i.imgur.com/XQ2OsVg.jpg

4. Po koperku przyszedł czas na szczypiorek:
https://i.imgur.com/SclQluc.jpg

5. A po nim jeszcze ogórek gruntowy:
https://i.imgur.com/m8kJohr.jpg

6. Do całości trochę pieprzu, soli, 2 łyżeczki octu jabłkowego. Octu z POLSKICH JABŁEK. P O L S K I C H!
No i pudełko (~400g) śmietany 18% do zup:
https://i.imgur.com/m8kJohr.jpg

7. Do tego jeszcze 500ml kefiru:
https://i.imgur.com/0EiSoli.jpg

8. I pozostało już tylko zamieszać jak Panoramix w kociołku:
https://i.imgur.com/iOZX8jD.jpg

Oui, voilà!

Nie spodziewałem się że to będzie takie banalne i szybkie w przygotowaniu.
Dzięki #mirkowyzwanie !


#gotujzwykopem #naostatniachwile #naprzypalealbowcale

A teraz idę łatać bugi bo mnie już Prezes ciśnie że się w mirkowyzwaniu źle statystyki generują.
Pobierz Wyrewolwerowanyrewolwer - > 3. Zrób zupę grzybową lub chłodnik z warzyw sezonowych.
...
źródło: comment_1600113901bXlZlyNjETREFbrfeOevZg.jpg
  • 2