Wpis z mikrobloga

@kt13: Z godzine było normalnie w kuchni potem do lodówki wrzuciłem. Wali trochę tanim winem, ale już mi się nie chce kolejnego ciasta robić bo już 3 zrobiłem i o nich zapomniałem i do wywalenia były, to jest, że tak powiem najlepiej zachowane także jest nadzieja xD
@SerasVCT nie wiem co masz na mysli ze wali tanim winem ale wyrosniete ciasto na pizze czuc drozdzami. A drozdze wola wysokie temperatury (kolo 30 stopni) wiec watpie aby fermentowały 2 dni w lodówce. Ja bym zjadla
@SerasVCT: https://listonic.com/pl/jak-przechowywac-ciasto-drozdzowe/

Przepisy na ciasto drożdżowe mogą się od siebie znacznie różnić. Niektóre wymagają większej ilości wody, inne z kolei bazują na specjalistycznej mące. To wszystko jest ważne, ponieważ w dużym stopniu wpływa na to, jak szybko ciasto wyrośnie. W przypadku chleba nie powinno się bowiem szczelnie owijać ciasta, zanim nie będzie ono gotowe. Jeśli kilkakrotnie zwiększy swoją objętość, to można przełożyć je do plastikowego pojemnika z pokrywką i umieścić w