Siema. Ze 2 dni temu zrobiłem ciasto na pizze, po godzinie przychodzę i chyba za dużo drożdży dałem, bo waliło gorzelnią fest. Zrobiłem kulę i wrzuciłem do lodówki, teraz dopiero sobie o tym przypomniałem. Da radę coś z tego ukręcić czy do wyrzucenia?
@kt13: Z godzine było normalnie w kuchni potem do lodówki wrzuciłem. Wali trochę tanim winem, ale już mi się nie chce kolejnego ciasta robić bo już 3 zrobiłem i o nich zapomniałem i do wywalenia były, to jest, że tak powiem najlepiej zachowane także jest nadzieja xD
@SerasVCT nie wiem co masz na mysli ze wali tanim winem ale wyrosniete ciasto na pizze czuc drozdzami. A drozdze wola wysokie temperatury (kolo 30 stopni) wiec watpie aby fermentowały 2 dni w lodówce. Ja bym zjadla
@darek-jg: @kt13: No tak dają fermentacją. Ale jak mówcie że dobre to wałkuję, najwyżej będę miał potem dużo czasu na zastanowienie sie jak następnym razem zrobić ciasto xD
Przepisy na ciasto drożdżowe mogą się od siebie znacznie różnić. Niektóre wymagają większej ilości wody, inne z kolei bazują na specjalistycznej mące. To wszystko jest ważne, ponieważ w dużym stopniu wpływa na to, jak szybko ciasto wyrośnie. W przypadku chleba nie powinno się bowiem szczelnie owijać ciasta, zanim nie będzie ono gotowe. Jeśli kilkakrotnie zwiększy swoją objętość, to można przełożyć je do plastikowego pojemnika z pokrywką i umieścić w
@SerasVCT: o #!$%@? XD to juz raczej do wyrzucenia ciasto po tych dwoch dniach XD no ale mozesz probowac najwyzej bedziesz mial rewolucje w zoladku ( ͡°͜ʖ͡°)
Siema. Ze 2 dni temu zrobiłem ciasto na pizze, po godzinie przychodzę i chyba za dużo drożdży dałem, bo waliło gorzelnią fest. Zrobiłem kulę i wrzuciłem do lodówki, teraz dopiero sobie o tym przypomniałem. Da radę coś z tego ukręcić czy do wyrzucenia?
np. tu 25g drożdży na 250g mąki