Wpis z mikrobloga

Parę ciekawych przeglądów zagadnienia glukoneogenezy. Wydaje się niezmiernie stabilna, jedynie trochę ~15% zwiększona na LC (tak nisko białkowym jak i wysokobiałkowym).

Current data support the hypothesis that the rate of glucose appearance changes but the rate of gluconeogenesis remains remarkably stable in widely varying metabolic conditions in people without diabetes. In people with diabetes, whether gluconeogenesis remains unchanged is at present uncertain. Available data are very limited. The mechanism by which gluconeogenesis remains relatively constant, even in the setting of excess substrates, is not known. One interesting speculation is that gluconeogenic substrates substitute for each other depending on availability. Thus, the overall rate is either unaffected or only modestly changed. This requires further confirmation.


https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/dmrr.863

Overall, these data clearly indicate that endogenous production and addition of glucose to the circulation from dietary protein are relatively small. The regulatory mechanisms that control the partitioning of the fate of food-derived amino acids between new protein synthesis, deamination, direct oxidation as fuel or conversion into glucose and glucose release into the circulation remain to be determined.


https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3636610/

#medycyna #biologia #biochemia #keto #lowcarb
  • 6
@anonymous_derp: trochę się z wnioskami nie zgadzam. Ilość białka skonwertowanego na glukozę badano na podstawie skoku glukozy we krwi. To jest bardzo słaby miernik, bo skok glukozy we krwi można wywołać na różne sposoby bez glukozy, jak np. intensywny wysiłek w krótkim czasie, powodujący rozładowanie glikogenu do krwi, glikogenolizę i cyk mamy skok glukozy choćby pacjent głodował. Brak informacji co robili badani w trakcie badania dyskwalifikuje je dla mnie, gdyż inny
Raptem jedno badanie obrazowe z glukozą barwioną izotopowo.

O ile badanie izotopowe jest świetną technika obrazowania, o tyle wyniki w tym wypadku uważam za niewiarygodne, gdyż użyto jako materiału badawczego kazeiny, której duża część społeczeństwa nie trawi, a wielu trawi słabo, więc ciężko zglukonegenezować białko które nie zostanie wchłonięte w jelitach. Gdyby użyli barwionego izotopowo białka jaja, białka wołowego i grupy kontrolnej głodującej, przy zapewnieniu im identycznego reżimu ruchu (np. wszyscy śpią
mogę prosić o jakieś streszczenie w języku polskim, jakie wnioski z tego badania wyciągasz?


@cobytuzjesc: W półświatku ketoniarzy panuje przekonanie, że jak zjesz za dużo białka, to wywali cię z ketozy, bo białko zostanie zamienione na glukozę. Otóż nie. Owszem, wywali cię z ketozy, ale z tytułu tego, że tempo przemiany prekursorów glukozy (aminokwasy, glicerol, itp) na glukozę jest dosyć niskie i nawet w skrajnym ograniczeniu węglowodanów nie będzie dużo wyższe.