Wpis z mikrobloga

Witam w sobotkę.Troche nie jestem w temacie potrawy jaka ma powstać z tych produktów,które zostały zakupione,ale czy Mexyk ma zamiar połączyć mascarpone z krewetkami?I kiedy ma powstać ta zacna potrawa,bo aż chyba obejrze :)?
#kononowicz
  • 5
@BabaJ: Mascarpone to jest taka odsączona śmietanka. Jeśli można użyć śmietanki do czegoś to mascarpone zazwyczaj nadaje się również. Mascarpone robimy podgrzewając śmietankę i dodając w niewielkiej ilości np. sok z cytryny, kwasek cytrynowy itd., co doprowadzi do koagulacji białka i następnie odsączeniu wody (niby serwatki). Tak więc różnica pomiędzy śmietanką a mascarpone to jedynie zniszczenie trzeciorzędowej struktury białka, czego wynikiem było łączenie się rozpuszczalnych w wodzie białek w nierozpuszczalne strzępki