@mielonkazdzika: Dziękuję. :) A ten sos rybny, to mam dwa pytania, po pierwsze, ile go tu dałeś, a po drugie, wiesz może, co można z nim robić prócz kimchi? Bo kiedyś, wiele lat temu, go kupiłem i nie miałem do czego wykorzystać poza jednorazowym wrzuceniem małej ilości do jakiejś potrawy, przez to tak leżał i go wyrzuciłem w końcu. ( ͡°ʖ̯͡°)
@mielonkazdzika: jestes pewien, że nie za duzo wody w tym? Koreańczycy raczej smaruja liście pastą i nie dodaja jej wcale. Tzn moczą liście w solance, ale w koncowej fazie jest ona usuwana, ale to zanim dodadza jakiekolwiek przyprawy. Ta kapusta ze słoika usiądzie i będziesz miał poł słoja wody
@chlodna_kalkulacja: ja ci powiem ze swojej strony, że sosu rybnego i ostrygowego używam do podbicia smaku prawie we wszystkich daniach mięsnych. Jak wegetę, tylko nieco mniej. Rybny jeszcze w trakcie gotowania, ostrygowy już tylko na końcu, w ramach doprawienia.
@chlodna_kalkulacja: na ten sloik dalem mniej wiecej dwie lyzki sosu (chlupnalem sobie) Mi sos schodzi do tajskich potraw jakies curry itp. Kiedys do bigosu dalem i tez byl dobry XD
@asdfghjkl: ja jestem amatorem i robie jak mi powiedziano. Mialem to przykryc lisciem kapusty albo dolac troche solanki w ktorej moczyla sie kapusta. Masz racje ze wychodzi troche wodniste. Z zona pijemy ta wode jak juz zjemy kapuste :)
Po prostu niepotrzebnie rozwadniasz smaki które tam dodajesz ( ͡°͜ʖ͡°) To nie kiszona kapusta i nie musi byc w zalewie. Solanki sie używa do moczenia liści przez kilka godzin tylko a potem sie smaruje pasta paprykowa z innymi przyprawami i tyle (
W taka gram se gre, grane było z 20 lat temu więc wszystko zapomniałem. Wiadomo że grafika toporna ale jest klimat i super udźwiękowienie. Ten radar co pika, no wszystko dźwięki co mogliśmy usłyszeć w filmie. Działa na win 10. #gry #staregry
#gotujzwykopem #jedzzwykopem
A to moj tag jakby ktos chcial #nietylkomielonka
Kapusta pekinska
Marchewka
Imbir (bardzo malo)
Sos rybny
Czosnek
I ta ich koreanska papryka
Orginalny przepis od starej koreanki :) ktory zdobylem przypadkowo kilka lat temu.
Za tydzien bedzie gotowe.
@chlodna_kalkulacja: sos rybny jest super do wszystkiego ( ͡° ͜ʖ ͡°
Mi sos schodzi do tajskich potraw jakies curry itp. Kiedys do bigosu dalem i tez byl dobry XD
Masz racje ze wychodzi troche wodniste. Z zona pijemy ta wode jak juz zjemy kapuste :)
@mielonkazdzika: to zmienia postac rzeczy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Po prostu niepotrzebnie rozwadniasz smaki które tam dodajesz ( ͡° ͜ʖ ͡°) To nie kiszona kapusta i nie musi byc w zalewie. Solanki sie używa do moczenia liści przez kilka godzin tylko a potem sie smaruje pasta paprykowa z innymi przyprawami i tyle (
@asdfghjkl: gdzie najlepiej kupować?