Wpis z mikrobloga

Elo piekarnicze świry. Wróciłem do pieczenia chleba ale coś mi nie idzie otóż spód mojego chleba jest zakalcowaty. Chleb robie tak :

350g mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000
400g wody
150g zakwasu (pół na pół z wodą i mąką 2000)
50g ziaren
10g soli
5g drożdży

Chleb wyrabiam 20 minut w robocie planetarny po czym przekładam do foremki aby wyrósł. Zajmuje to około 3h
Piekę w piekarniku z wodą 30 min w 220 stopniach i na kolejne 30 minut zabieram wodę.

Co robię źle?

#bojowkapiekarska #chleb #pieczzwykopem
  • 4
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Gensek: ja robie na zakwasie.
Mąka zakwas zimna woda. W lecie z lodówki.
Trochę zamieszam łyżka.
Autoliza przez godzinę.
Sól plus mieszanie robotem.
Po godzinie skladanie
Po godzinie skladanie.
Po półgodziny formowanie.
Po 2.5 pieczenie.

Podsumowując za szybko pieczesz.
Ciasto musi "dojrzeć"