Wpis z mikrobloga

@MojWlasciciel: kup -> Sposób przyrządzania: niewielką ilość smażyć w dobrze rozgrzanym oleju (około 180°C) w czasie 5-10 sekund, do czasu wypłynięcia przysmaku na powierzchnię i uzyskania koloru słomkowego. Posypać czym lubisz ( ͡º ͜ʖ͡º) niektorzy jedza w sosami jak nachosy
@Kuriozal: czyli smażysz na małej ilości oleju? Z mojego doświadczenia lepiej się smażą w głębszym (tak 2-3 cm) bo jak się wyginają to te rogi zostają twardsze.
Gdzieś znalazłam pomysł że można je robić w piekarniku i okrutnie się zawiodłam :( widziałam jeszcze opcję z mikrofalą ale nie mam więc nie mogłam przetestować.
@maegalcarwen: na dużej ilosci oleju, mam taką patelnie stalową głebszą. Dodawali kiedys takie do kazdego zestawu garnków w okolicach 2000 r. Te patelnie sie do niczego innego nie nadają ale pamietam ze wszyscy takie mieli ¯\(ツ)/¯ (moze do duszenia by sie nadało). Kiedys robilem tez we frytownicy - to był patent bo tylko w koszyczku sie zanurzalo na chwile i cyk.