Aktywne Wpisy
PetalMind +194

rozqrwiciel +725
Dostałem przedsądowe wezwanie do zaprzestania naruszania dóbr osobistych, bo na osiedlowej grupie napisałem czym się trudni jedna z sąsiadek, która się wcześniej do mnie #!$%@?ła xDD
Co 1-2 tygodnie znajoma "Pani ze wsi" dostarcza mi jajka, jakieś warzywa i inne produkty z własnego gospodarstwa. Najczęściej jestem w mieszkaniu, więc od niej odbieram, czasami jak mnie akurat nie ma to otwieram jej zdalnie drzwi, zostawia, wychodzi.
Na grupie mieszkańców "elitarnego i priestiżowego" osiedla, które przyszło mi zamieszkiwać, ktoś wrzucił jej zdjęcie z pytaniem, dlaczego "takie osoby" są wpuszczane przez ochronę. Kilka osób (głównie Karyny) poparły, że przecież trzeba dbać o azyl, o bezpieczeństwo (czyt. jak ktoś nie nosi przynajmiej Gucci czy innego gówna to nie powinien przekraczać progu, żeby nie zaburzać poczucia estetyki szanownych państwa jego mać...). Szczególnie jedna Karyna spruła się dość mocno, że sobie nie życzy, że będzie interweniować itp.
Uprzejmie
Co 1-2 tygodnie znajoma "Pani ze wsi" dostarcza mi jajka, jakieś warzywa i inne produkty z własnego gospodarstwa. Najczęściej jestem w mieszkaniu, więc od niej odbieram, czasami jak mnie akurat nie ma to otwieram jej zdalnie drzwi, zostawia, wychodzi.
Na grupie mieszkańców "elitarnego i priestiżowego" osiedla, które przyszło mi zamieszkiwać, ktoś wrzucił jej zdjęcie z pytaniem, dlaczego "takie osoby" są wpuszczane przez ochronę. Kilka osób (głównie Karyny) poparły, że przecież trzeba dbać o azyl, o bezpieczeństwo (czyt. jak ktoś nie nosi przynajmiej Gucci czy innego gówna to nie powinien przekraczać progu, żeby nie zaburzać poczucia estetyki szanownych państwa jego mać...). Szczególnie jedna Karyna spruła się dość mocno, że sobie nie życzy, że będzie interweniować itp.
Uprzejmie

Tytuł:
Folwark ZwięrzęcyAutor:
George OrwellGatunek:
literatura pięknaOcena: ★★★★★★★★★☆
ISBN:
83-7001-244-2Książka która chyba jest w starter-paku tego tagu. Antyutopia i pozycja obowiązkowa obok 1984 czy Nowego Wspaniałego świata.
Różni się jednak od tych pozycji znacząco. Po pierwsze jest weselsze, użycie zwierzątek ustawia nas na myślenie o tym jak o bajce.
Jest też według mnie ważniejsza od nich bo pokazuje proces przejścia z systemu dworskiego w komunistyczny.
Wszystko dzieje się płynnie i czytelnik jako obserwator skondensowanej akcji widzi niegodziwości i chciwość świń.
Jednak nie mogę powiedzieć by świnie te były jako takie złe. One na prawdę wierzyły w idee animalizmu, tylko że jak raz się skłamie to potem trzeba kłamać więcej i więcej i wierzy się w to i jest coraz gorzej.
Mogę polecić każdemu i pamiętajmy robić kopie rzeczy zanim ktoś przyjdzie na stodole wymaluje coś sprzecznego z tym co było zaraz po powstaniu.
Mój egzemplarz jest stary i poza pieczątkami z których wynikało że był w czymś co pachnie biblioteczką zakładową na zakładzie mojego dziadka i kilkoma małymi papierkami między stronami miałem jeszcze poważne rozklejenie się jej. ciężko to się czytało w pociagu
#trojmiasto poleccie jakiegoś dobrego i taniego introligatora (trudne słowo)
Wpis dodany za pomocą tego skryptu
#bookmeter #literaturapieknabookmeter
źródło: comment_1646343677QTy3GQCo7JQpl18ypYPtbE.jpg
PobierzŚrednia ocena z Wykopu: ★★★★★★★★★☆ (8.8 / 10) (11 recenzji)
Następne podsumowanie tagu: 2022-04-01 00:00 tag z historią podsumowań »
W abonamentach: www.legimi.pl
Kategoria książki: literatura,