Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Tryggvason: Po co dodaje się sól do makaronu, skoro gotuje się go w słonej wodzie później?

Inna sprawa, że chyba Ci słonej wody tam nie brakuje ( ͡° ͜ʖ ͡°)
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Tryggvason: Nie zgodzę się - wyrobiłem już trochę makaronu i nigdy nie dodawałem do niego soli.

Po to jest porządnie osolona woda. I w sumie mnóstwo przepisów, które kiedyś czytałem i oglądałem nie wspominało o soli ¯_(ツ)_/¯

Dlatego pytałem po co, w czym dodatek soli jest lepszy od słonej wody.
@xfin: Sól dodawana do ciasta to nie tylko smak, ale wpływa przede wszystkim na jego strukturę, lepkość i elastyczność przy wyrabianiu. To bardzo ważny składnik. Natomiast ja pierwsze słyszę żeby nie dodawać do ciasta w ogóle soli (nawet szczypty). Nie wiem skąd ten pomysł.