Wpis z mikrobloga

Bohater dzisiejszego wpisu nie jest trujący, ale obyście go nigdy nie spróbowali przypadkiem. Jeśli wam grzybiarzom zdarzyło się kiedyś spróbować goryczka żółciowego i dalej macie smak gorzkiej żółci w ustach na samą myśl to ten jegomość jest znacznie gorszy.
To krowiak aksamitny i jest grzybem niejadalnym, a jego smak jest tak ochydnie gorzki, że jeden z przewodników grzybiarskich pisze o nim tak:

"...ma tak okropny smak, że jeszcze nikomu nie udało się przyrządzić go tak, by był zjadliwy".

Kilka niejadalnych grzybów da się sensownie przyrządzić, ale ani gotowanie, ani smarzenie, ani suszenie, ani nawet marynowanie nie osłabi, a tym bardziej nie zlikwiduje jego potwornie gorzkiego smaku ( ͡° ͜ʖ ͡°) .

Smacznej kawusia życzę z rana (na pewno mniej gorzkiej niż krowiak xD).

#mykopsychologia #jedzzwykopem #jedzenie #ciekawostki #grzyby #grzybobranie #przyroda #natura
Pobierz LubieChleb - Bohater dzisiejszego wpisu nie jest trujący, ale obyście go nigdy nie sp...
źródło: comment_1653721835XZHjiN15bGyb5tLsfWnqWI.jpg
  • 3