Hej.
Mam pytanie może będziecie w stanie mi pomóc.
Czy da radę zbudować rozbudowaną funkcję "wyszukaj pionowo", która będzie mi pobierała dane z kilku arkuszy?
Np.
Mam arkusz główny i chciałbym aby za pomocą funkcji podgrywało mi w nim dane z akrusza2, arkusza,3 arkusza4, arkusza5 itd.
Aktualnie stanąłem na takim etapie
=JEŻELI.BŁĄD(WYSZUKAJ.PIONOWO(A1;'Tabela1'!A:K;11;0); WYSZUKAJ.PIONOWO(A1;'tabela2!A:K;11;0))
Niestety ta funkcja pozwala mi pobrać dane tylko z dwóch arkuszy.
Następnie wyszukałem poniższą funkcję, aczkolwiek niestety nie chce mi działać
jeżeli.błąd(wyszukaj pionowo(A1;'Tabela1'!A:K;11;Fałsz);"")&jeżeli.błąd(wyszukaj pionowo(A1;'Tabela2'!A:K;11;Fałsz);"")&jeżeli.błąd(wyszukaj pionowo(A1;'Tabela3'!A:K;11;Fałsz);"")
Macie może jakiś pomysł jak powinna wyglądać poprawna funkcja?
#excel #pytanie
@nxxxk: PQ to moduł wbudowany w Excela, służy do pobierania, obróbki i transformowania danych, które można potem znów wypluć do arkusza Excela.
W Twoim przypadku -- z poszczególnych tabel zaciągasz dane do PQ, jeśli tabele mają różne formaty i struktury -- w PQ doprowadzasz je do takiej samej formy, scalasz w jedną tabelę, następnie importujesz tabelę, którą chcesz uzupełnić, robisz w PQ odpowiednik WYSZUKAJ.PIONOWO() (tu to się nazywa relacjami, analogicznie do relacji tabel w SQLach) i taką uzupełnioną w PQ tabelę wypluwasz do arkusza Excela jako tabelę/tabelę przestawną.
Jak coś Ci się w danych źródłowych zaktualizuje -- to na tabeli wynikowej klikasz tylko "Odśwież" i się automagicznie odświeża.
Niestety ta funkcja pozwala mi pobrać dane tylko z dwóch arkuszy.
@nxxxk: Nie. Możesz pobrać dane z większej liczby arkuszy, ale zamiast drugiej WYSZUKAJ.PIONOWO musisz użyć JEŻELI.BŁĄD(WYSZUKAJ.PIONOWO(...))
> aczkolwiek niestety nie chce mi działać
@nxxxk: Druga formuła też musi działać, pod warunkiem, że zakresy wejściowe są podane prawidłowo a wyszukiwana wartość w którymś z nich występuje
Właśnie wydarłem mordę na typków co golą trawę tymi spalinowymi, na benzynę gównami - O 6:40! Może zamieniam się w Adasia Miauczyńskiego - ale kurwa o tej godzinie? W taki jebany zaduch upał - gdzie wszyscy mają ona pootwierane, żeby sie nie podusić zadusić?!
#perlapulnocy
Żegnaj bracie ;( Pozostaniesz na zawsze w mej pamięci. Nie zapomnę tego co razem przeżyliśmy. Wspólne spacery, wygłupy i kilogramy smakołyków, które uwielbiałeś.
Jestem załamany, odszedł mój można powiedzieć brat. To coś więcej, niż tylko zwierz. Pies, którego kochałem tak bardzo (╯︵╰,)
Hasaj za tęczowym mostem przyjacielu (づ•﹏•)づ
#zwierzaczki pokaż całość