Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Aqvis: Nie. Poszukaj muchomora czerwonego. Ciężko go pomylić. Jak go wysuszysz trzy miesiące i przefermentujesz kub obgotujesz w kwasku cytrynowym, uzyskasz muskamol, który był wykorzystywany w dawnych czasach przez ludzi północy.
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Jakis_Leszek: W tym cały myk, królewski jest jeszcze mocniejszy, ale jest bardziej ciemnoczerwony i raczej nie występuje. Amanita muscaria jest po prostu czysto czerwony (w naszych lasach), z białymi plamkami. Ma też szeroką stopę.
Kolejny myk, by ich nie jeść. Nawet gdybyś się pomylił w jakiś sposób, te trujące mają substancję rozpuszczalną w tłuszczach, a z amanity robi się napar, więc jest to jakaś forma zabezpieczenia ( ͡° ͜ʖ