Aktywne Wpisy
Niedługo mija 25 lat jak z kumplami na naszej miejscówce w lesie zakopaliśmy stalową skrzynkę zawierającą:
- notes z naszymi wpisami
- butelkę słynnej nalewki marki #keleris
- butelkę wina szlachetnej marki Jabłuszko Sandomierskie
- paczkę fajek marki Sobieskie
Skarb został zakopany przez grupę 4 przyjaciół celem ponownego odkopania go i konsumpcji 25 lat później jako swoisty test długowieczności naszej przyjaźni. Mieliśmy po 17 - 18 lat, dziś jesteśmy po czterdziestce. Niestety
- notes z naszymi wpisami
- butelkę słynnej nalewki marki #keleris
- butelkę wina szlachetnej marki Jabłuszko Sandomierskie
- paczkę fajek marki Sobieskie
Skarb został zakopany przez grupę 4 przyjaciół celem ponownego odkopania go i konsumpcji 25 lat później jako swoisty test długowieczności naszej przyjaźni. Mieliśmy po 17 - 18 lat, dziś jesteśmy po czterdziestce. Niestety
Aokx +1
Proszę o podanie mi nicku Tomasza Bezrąka. #famemma
Wszystkie szklane płyty kuchenne niedawno były tylko elektryczne. Dzisiaj większość takich płyt w sklepach to płyty indukcyjne. Z wyglądu są takie same, ale działanie całkiem inne. Płyty elektryczne działają tak, że rozgrzany pręt przekazuje ciepło na garnek- jest to proces dość naturalny.
Całkowicie inne działanie jest w przypadku kuchni indukcyjnych- zachodzi proces histerezy magnetycznej i indukowania prądów wirowych i emisję przy tym bardzo dużej ilości promieniowania elektromagnetycznego. Promieniowanie elektromagnetyczne może być szkodliwe dla zdrowia i rakotwórcze nawet.
Jeżeli więc nie używasz kuchenki mikrofalowej ze względu na zdrowie, nie używaj też kuchenek indukcyjnych.
Większość producentów ma w ofercie zarówno płyty elektryczne jak i indukcyjne, one wyglądają tak samo (czasem indukcyjne zaznaczone są napisem "induction"), dlatego warto się upewnić czy kupujemy indukcyjną czy elektryczną płytę. Nigdy nie kupujcie płyt indukcyjnych!
Więcej np. tu do poczytania: https://www.thehealthyhomeeconomist.com/induction-stove-dangers-what-to-buy-instead/
#agd #zdrowie #technologia #kuchnia #gotowanie #nauka #dom #mieszkanie #ciekawostki #prawo #elektronika #elektryka #electrolux #amica #swiat
Gazowa i tak najlepsza, ja tam wolę mieć kontrolę nad płomieniem
@Sztukawojny: dlatego nie powinieneś wychodzić na słońce - ludzie od tego raka dostają.
@Sztukawojny: a ziemia jest płaska? Wiesz, że to działa na zupełnie innej zasadzie?
Niewiele ludzi wie, ale woda jest paramagnetykiem, a to znaczy, że słabo, ale jednak oddziałuje na nią pole magnetyczne. Gotowanie na indukcji umieszcza wodę w bardzo silnym polu magnetycznym i w ten sposób przestawia cząsteczki wody! Taka woda traci swój naturalny charakter i przez to zamiast dostarczać to zabiera energię z organizmu! Ludzie, włączcie myślenie!
Nadaje się na szurskiego teoretyka?
Komentarz usunięty przez autora
Jeszcze jak!
Od zawsze najlepiej mi się na gazowej gotowało, szczególnie woku nie umiem ogarnąć na indukcji.
@xgre: wiem, że troll, ale człowiek nigdy nie był padlinożercą. A surowego tatara nadal wpieprzamy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Sztukawojny: nie zapomnij jeszcze o ruchach Browna :D
@Sztukawojny: naginamy prawa fizyki, indukcja je już łamie