Mircy, a przede wszystkim Mirabelki, proszę uprzejmie o polecenie książki kucharskiej. Już mówię o co chodzi.
Ostatnimi czasy wkręcam się w #gotowanie i chciałbym pociągnąć temat dalej. Do tej pory wyglądało to tak, że odpalam jakiś przepis z jutuby i próbuję go odtworzyć w swojej kuchni. Nauczyłem się już kilkunastu dań i kilku zup, w większości przypadków efekt zadowalający i wzwyż. ALE.
Chciałbym taką książkę kucharską która nie jest kompilacją przepisów tylko sięga 'głębiej'. Przykładowo, jak jest rozdział o kurczaku to chciałbym najpierw poczytać co to za mięsko, jakie jest, co do niego pasuje, jakie wino, jakie przyprawy, potem zdjęcie z zaznaczonymi elemetami (tu masz udko, tu pierś...), instrukcją porcjowania i tak dalej. Chcę po prostu poznać temat żeby nie tylko wiedzieć jak zrobić, ale też dlaczego tak. Chcę zrozumieć i poznać kurczaka, a później dopiero lecieć w przepisy od najprostszych / klasycznych do tych bardziej pro :) Chyba rozumiecie ocb :)
Może być książka, może być pdf, może być strona internetowa - chciałbym po prostu nauczyć się gotować 'ze zrozumieniem'. Wtedy też improwizacja będzie dużo prostsza bo będę wiedział co robić nawet jeśli to nie jest konkretny przepis.
@farfoclowy_wir: No bo się #!$%@?łem że ponad 30 lat a ja nigdy rosołu nie ugotowałem. Jak mój ojciec był w tym wieku to ja już do pierwszej komunii szedłem i dwudaniowy obiad zawsze na stole :< Z dodatkowych plusów to zauważyłem że jak zrobisz pannicy dobry obiad własnoręcznie to gardełko jej się dwa razy głębsze robi.
@John_Galt: rosol to najprostsza zupa ( tak powtarzala moja stara menadzerka), no i po latach jak zrobilem rosl, przyznaje jej racje. Ciezko spieprzyc :>
@farfoclowy_wir No właśnie - a nawet takiej robiłem (teraz już tak, ale po trzydziestce xD, a później pomidorówę z tego co zostało). Chcę pociągnąć temat dalej.
A propos zup - zdarzyło mi się ostatnio jeść 'soliankę' - nigdy o niej nie słyszałem a teraz to moja ulubiona zupa. Polecam!
Mogliby wprowadzić jakieś zajęcia praktyczne z gotowania z praktykami w szkolnej kuchni jakoś w gimnazjum / liceum. Jedna z ważniejszych życiowych umiejętności w końcu...
@John_Galt: to wrzuc przepis z ktorego korzystales. sprawdze czy klamiesz czy nie :D Ja mialem w podstawowce gotowanie na technice, pamietam ze nalesniki robilismy i salatke warzywna, ale to krlopa w morzu potrzeb
Ostatnimi czasy wkręcam się w #gotowanie i chciałbym pociągnąć temat dalej. Do tej pory wyglądało to tak, że odpalam jakiś przepis z jutuby i próbuję go odtworzyć w swojej kuchni. Nauczyłem się już kilkunastu dań i kilku zup, w większości przypadków efekt zadowalający i wzwyż. ALE.
Chciałbym taką książkę kucharską która nie jest kompilacją przepisów tylko sięga 'głębiej'. Przykładowo, jak jest rozdział o kurczaku to chciałbym najpierw poczytać co to za mięsko, jakie jest, co do niego pasuje, jakie wino, jakie przyprawy, potem zdjęcie z zaznaczonymi elemetami (tu masz udko, tu pierś...), instrukcją porcjowania i tak dalej. Chcę po prostu poznać temat żeby nie tylko wiedzieć jak zrobić, ale też dlaczego tak. Chcę zrozumieć i poznać kurczaka, a później dopiero lecieć w przepisy od najprostszych / klasycznych do tych bardziej pro :) Chyba rozumiecie ocb :)
Może być książka, może być pdf, może być strona internetowa - chciałbym po prostu nauczyć się gotować 'ze zrozumieniem'. Wtedy też improwizacja będzie dużo prostsza bo będę wiedział co robić nawet jeśli to nie jest konkretny przepis.
Z góry dziękuję!
#gotowanie
Podejscie na plus, tez chetnie taka bym poczytal.
A propos zup - zdarzyło mi się ostatnio jeść 'soliankę' - nigdy o niej nie słyszałem a teraz to moja ulubiona zupa. Polecam!
https://wykop.pl/wpis/62306383/chcialem-dodac-wpis-jako-znalezisko-ale-niestety-w/
@John_Galt: to wrzuc przepis z ktorego korzystales. sprawdze czy klamiesz czy nie :D
Ja mialem w podstawowce gotowanie na technice, pamietam ze nalesniki robilismy i salatke warzywna, ale to krlopa w morzu potrzeb
@John_Galt: spoko, ale za to sie troche obrazilem ;)