Wpis z mikrobloga

✨️ Podwójne obywatelstwo i podatki w USA – pytania do ekspertów
#banki #bankowosc #prawo #podatki #usa

Czy mamy tutaj ludzi z podwojnym obywatelstewem z USA?
Mam obywatelstwo, ale od smarkacza mieszkam w PL, a sie okazalo, ze wg prawa USA to musze tam placic podatki ( ͡° ͜ʖ ͡°)

NIestety, zaden prawnik, doradca podatkowy (nawet specjalizujacy sie w prawie miedzynarodowym), nie jest w stanie mi pomoc.

Czy jest tutaj jakis ekspat, albo jakis doradca podatkowy czy inny ktos, to by mi odpowiedzial na pare pytan w zwiazki z tym i ogolnie ustawa #fatca ?

Pytania w stylu za co konkretne musze placic podatki, sa w koncu jakies zwolnienia podatkowe i przede wszystkim jak to wyglada z #gielda XD

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

👉 Z Twoją pomocą możemy działać dalej! Wspomóż projekt

• 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: duzo nie powiem, ale wiem ze cos ok 100k usd jest zwolnione z podatku jezeli mieszkasz poza US, ale nie zwalnia cie to z corocznego rozliczania
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @forfiterex
W Polsce pracuje od kiedy skonczylem studia, wczesniej mniej lub bardziej regularnie, ale pirwsza robote mialem jak mialem 18 czy 19 lat.
Aktualnie blizej mi 40 niz do 30.

@rtg_
Ale chodzi Ci
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @kitty-cat

Zrzeczenie sie obywatelstwa wymaga 3000 USD oraz rozliczenia wszystkich podatkow wstecz.

A swoja droga, mieszkajac w Polsce to jednak warto miec obywalestwo innego kraju w razie jakiegos konfilktu
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
godny-patriota-37: Zasada jest bardzo prosta. Masz obywatelstwo USA = masz obowiązek rozliczania się z podatków (i raportowania FATCA + FBAR ) w USA i tyle. Żadne dodatkowe obywatelstwo, czy mieszkanie poza USA przez X czasu z tego nie zwalnia.

NIestety, zaden prawnik, doradca podatkowy (nawet specjalizujacy sie w prawie miedzynarodowym), nie jest w stanie mi pomoc.

Każdy prawnik zajmujący się tym tematem (a jest on dość popularny i nawet są kancelarie się
  • Odpowiedz