Aktywne Wpisy
kukurykukokonowe +74
chlodna_kalkulacja +744
Nieco starszym użytkownikom zapewne ten obrazek odblokuje flashbacki. (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
Skopiuj link
Skopiuj linkWykop.pl
Podróże
Gospodarka
Ukraina
Technologia
Motoryzacja
Sport
Rozrywka
Informacje
Ciekawostki
Ciecierzyca- może być z torebki (gotowana) lub z puszki. Na poczatku odlewam wodę, by była sucha. Dodaje sosu sojowego, przypraw: papryki wędzonej, czosnku granulowanego, kminu i soli. Mieszam dokładnie. Następnie podsmażam na patelni ok. 10-15 minut, żeby kulki zrobiły się chrupkie, mieszając co jakiś czas, żeby się nie przypalały.
Tofu- w kawałkach robię zazwyczaj w marynacie pomidorowej z tego przepisu: https://ervegan.com/2018/07/stek-burgery-z-tofu/
Samą marynatę wykorzystuję potem jako sos do ryżu/makaronu.
Natomiast jako zamiennik mięsa mielonego stosuję ten przepis:
https://ervegan.com/2015/09/zamiast-miesa-mielone-tofu/
Soczewica- po ugotowaniu odlewam wodę. Kroję 1 cebulę na drobną kostkę, podsmażam ją na oleju, dodaję ugotowaną soczewicę i przyprawiam papryką wędzoną, czosnkiem granulowanym, pieprzem, sosem sojowym, kminem, majerankiem i dodaję przyprawy do kebaba lub jakąś inną do mięsa, jeśli akurat mam. O ile mam, dodaje też płatki drożdżowe.
Mieszam wszystko i smażę ok. 5 minut. Tak zrobiona soczewicę stosuję jako zamiennik mięsa mielonego np. do spaghetti z sosem bolońskim, lasagne, pierogów itp.
Fasola najlepsza jest, moim zdaniem, z tego przepisu:
https://www.jadlonomia.com/przepisy/fasolka-po-meksykansku/
#roslinnyjadlospis #weganizm #wegetarianizm #dieta
Jak jest suche to lepiej zaciąga smaki. Niby logiczne, ale ja już od jakiegoś czas próbowałem różnych marynat bez wysuszania i smak był taki sobie. Wystarczyło trochę wysuszyć i różnica wg mnie jest kolosalna.
A i jeszcze jedna rzecz, tofu do potraw wg mnie
@Budo: ciecierzycy i soczewicy nigdy nie próbowałam, więc się nie wypowiem, natomiast dobrze przygotowane tofu jest pyszne, ale samo w sobie ohydne, ponieważ samo w sobie nie ma smaku i właśnie po to przyrządza się je w jakichś marynatach. Chyba mało kto je naturalne tofu bez żadnych przypraw i dodatków. Osobiście uwielbiam gotowe tofu wędzone, o ja pierdziele, jakie to jest
W niektórych daniach z soczewicą/ciecierzycą nie brakuje mi mięsa i jem je bo są smaczne
A ty co kurna, drugi Bosak? Ryba to też zwierzę, branie jeden
Wege zjeby. Jak już w końcu zaczniecie się przekręcać od tej waszej "empatycznej" diety (ale tylko dla zwierzątek bo roślinki to spoko) i pójdziecie do lekarza to wam powie ile wasz organizm pociągnie jeszcze na tej soli z sosu sojowego
Chyba założę foliową czapeczkę bo lansowanie diet vege przez różne osobistości na świecie i duże koncerny wygląda na jakiś dziwny plan zrobienia z mężczyzn grubych sflaczałych soi boyów niezdolnych do jakiejkolwiek opozycji. Napompowany estrogenem płaczliwy chłopiec zawsze będzie łatwiejszy do kontrolowania niż
@Marzycielka strączki trzeba poddać właściwej obróbce, najpierw namoczyć, a w trakcie gotowania wymieniać wodę (wyraźnie się pieni, przez saponiny, które powodują później wzdęcia). Pod koniec gotowania można dodać odrobinę kminku albo octu jabłkowego dla lepszego trawienia.
@KedzioRRz z tego co pamiętam to z tymi fitoestrogenami nie ma aż takiej tragedii. Ale większą jest z niszczeniem środowiska pod jej uprawę i ze zużyciem paliw na transport jej
Ale ja nie mówię i jedzeniu samego mięsa. Nikt normalny nie zagryza schabowego mielonym. Pojawiają się buraczki, ziemniaczki, surówki....
A wege zjeby? Ciecierzycę zagryzają kabaczkiem i tą tfu rakotwórczą soją modyfikowaną. Potem taki zjeb zaczyna srać krwią i albo szuka porad w necie i inne zjeby mówią mu, że to poświęcenie dla zwierzątek, albo idzie do lekarza i dowiaduje się, że ma skrajny niedobór białka, poważną awitaminozę i wrzody (albo
#!$%@? to wy jesteście, technicznie rzecz biorąc dżdżownice i karaluchy to też zwierzęta, ale jakoś nie widzę obrońców ich praw. Taka krowa przynajmniej średnio ogarnia co się dzieje wokół niej, ale przejmowanie się rybami? bitch please....
@Miriamele: To dlaczego wege nie mogą, nie chcą, jeść szczęśliwych za życia zwierząt? Tego nie mogę zrozumieć. Dlaczego bronią się przed spożyciem rosołu albo mięsa z kury, która wygrała życie, przez kilka lat będąc oczkiem w głowie hodowcy, mając wszystko co kura sobie może wymarzyć, żyjąc w kurzym raju na ziemi, który zwie się MOJE PODWÓRKO? A kiedy stała się
Ajm gona agri wit dat
@Catit: :soczewica z makaronem :O
A co mają choroby zwierząt do nie jedzenia miesa?
Pokazać ci grzyb na ziemniaku? Albo pleśń na zbożu?
@KrwawyKefir: Mięsożercy gówno umieją gotować i #!$%@? znają się na smaku dobrego miesa. Wystarczy spojrzeć na ilość bud z kebabem. xD
To, że nikt jeszcze nie wpadł na to, jak przyswajać białko zwierzęce nie jedząc mięsa. Nie ma innej możliwości. Na przestrzeni milionów lat nasze organizmy w oparciu o zróżnicowaną dietę ewoluowały w ten sposób, że oprócz kabaczka potrzebują do rozwoju też karkówki. I żaden idiota tego nie zmieni. Dlatego karmienie kota zieleniną prowadzi do jego śmierci głodowej
Ewentualnie w jednogarnkowych można korzystać z przepisów mięsnych, ale zamiast pieska wrzucić wędzone tofu, wtedy przejmie smak i jest nawet
@ortopliss: jak pod każdym tego typu wpisem. Ktoś dzieli się przepisem, nikogo do niczego nie namawia, po prostu pokazuje jak zrobić fajne danie wege, ale w pewnym momencie zawsze pojawi się ktoś, kto musi się dowalić do tego, że ktoś nie
Nie wapominając o brakach w nauczaniu rozmówcy, bo człowiek jak i pies jest WSZYSTKOŻERNY
Komentarz usunięty przez autora
Komentarz usunięty przez autora
@kubelek_klasik
Zarzucacie fejki o fitoestrogenach w soi innym a sami rozpowszechniacie te z mlekiem.
A z tą terminologią to faktycznie macie coś nie tak - gwałcenie krów, okres kury XD
Kostka tofu, łyżka syropu klonowego, łyżka sosu sojowego, łyżeczka chilli, łyżka masła migdałowego. Wszystko wymieszać, odstawić na 20 minut, później smażyć 5minut na średnim ogniu do zbrązowienia.
Ja zrobiłem bez syropu klonowego i z masłem orzechowym zamiast migdałowego i byłem mega zadowolony.
Komentarz usunięty przez autora
Komentarz usunięty przez autora